Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Етно камп Колашин

Етно камп Колашин
Датум објаве: 10.08.2018 13:53 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


У оквиру програма обљежавања Европске године културне баштине у Колашину је од 1. до 7. августа 2018. одржан четврти по реду Етно камп, базиран на истраживању и промовисању елемената нематеријалне културне баштине.

 
Учесници Етно кампу били су студенти из земаља региона и чланови културно – умјетничких друштва. Камп је почео пјевачком радионицом којом је руководила др Злата Марјановић, након чега је реализовано архивирање музичко-фолклорне грађе претходно урађених теренских истраживања у Колашину и околини. Уприличено је и предавање др Весне Карин, доцента на Академији уметности у Новом Саду, које се односило на записивање покрета – кинетографију. Одржана је и плесна радионица три уметничка руководиоца, спец. Давора Седларевића (КУД „Мијат Машковић“, Колашин), спец. Игора Попова (АДЗНМ „Гусле“, Кикинда) и проф. Предрага Шушића (ФА „Никола Ђурковић“, Котор), а резултати радионице представљени су у оквиру јавног часа „Ој-ха у Колашину“, одржаног 4. августа 2018. године, у 18 часова, на Тргу борца. 

У оквиру кампа одржано је предавање и радионица др Владимира Јаневског, професора на Универзитету „Гоце Делчев“ у Штипу, на којем је представљена традиционална музка Македоније. Руководиоцима радионица и студентима омогућен је одлазак на катуне и планину Лолу, гдје је представљен начин припреме традиционална јела из Црне Горе.

Министарство културе ја национални координатор програма обиљежавања Европске године културне баштине у Црној Гори.