Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Održana TAIEX radionica o restauraciji, konzervaciji i digitalizaciji audio-vizuelnog materijala

Održana TAIEX radionica o restauraciji, konzervaciji i digitalizaciji audio-vizuelnog materijala
Datum objave: 11.09.2018 13:11 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicuU organizaciji Crnogorske kinoteke i Evropske komisije 6. i 7. septembra u Podgorici je održana TAIEX radionica o restauraciji, konzervaciji i digitalizaciji audio-vizuelnog materijala. Cilj radionice je sveobuhvatan pregled praksi zemalja članica Evropske Unije u procesu digitalizacije i restauracije filmova, kao i distribucije filmske kulturne baštine u EU.

Na radionici su održana predavanja i prezentacije vodićih eksperata iz oblasti - Edit Sep Dalas (Edith Sepp Dallas) direktorke Filmskog instituta Estonije, Mika Kutija (Mikko Kuutti) zamjenika direktora Nacionalnog audio-vizuelnog instituta Finske i generalnog sekretara Evropske asocijacije kinoteka, i Tomasa Kristiansena (Thomas Christiansen) kuratora Filmskog instituta Danske i član Izvršnog odbora Evropske asocijacije kinoteka. Iz Crnogorske kinoteke na radionici su govorili: rukovodilac Arhiva
Nemanja Bečanović, producentkinja Aleksandra Cerović i direktor Andro Martinović.

MKU

Teme predavanja su bili izazovi standardizacije kataloga (koji priprema Crnogorska kinoteka), prezervacija i promocija audio-vizuelne baštine na primjeru saradnje Kinoteke i Radio televizije Crne Gore, iskustva digitalne prezervacije i restauracije filmova u Finskoj, Danskoj i Estoniji, sa posebnim osvrtom na problematiku rada u digitalnom domenu, organizaciju nadležnih institucija, čuvanje filmskih traka na optimalnoj temperaturi i vlažnosti vazduha, kao i na regulaciju autorskih prava kada je riječ o distribuciji filmske baštine.

Na radionici koja je bila otvorena za javnost, pored zapošljenih u Kinoteci, pristustvovali su i gosti iz Centralnog državnog filmskog arhiva Albanije, studenti Univerziteta Donja Gorica, predstavnici Univerziteta Crne Gore i Filmskog Centra Crne Gore.