Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministarstvo kulture podržava projekte od značaja za razvoj kulture u Herceg Novom

Ministarstvo kulture podržava projekte od značaja za razvoj kulture u Herceg Novom
Datum objave: 12.09.2018 17:02 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa saradnicima boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi i tom prilikom razgovarao sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem

Sagovornici su ocijenili da između Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi postoji dobra saradnja, ali i da prepoznaju prostor za njeno dalje unapređenje i dinamiziranje. 

Bilo je riječi o nominaciji tvrđave Forte Mare za upis na Unesco listu svjetske baštine. Kako je istakao ministar Bogdanović, cijeneći kulturološki i istorijski značaj ove tvrđave, za Herceg Novi ali i cijelu Crnu Goru Ministarstvo kulture s posebnom pažnjom prati ovo pitanje, kako bi se obezbijedilo ispunjenje svih uslova da se ova tvrđava sa statusom kulturnog dobra nađe na Unesco listi. 

Ministar je dodao i da je Ministarstvo kulture u svom budžetu obezbijedilo 100.000 eura za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi i istakao očekivanje da će u saradnji sa Opštinom svi potrebni radovi biti sprovedeni do polovine naredne godine. 

Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture

Sagovornici su istakli da je od izuzetnog značaja sanacija tvrđave Kanli Kula, za čiji je početak u proteklom periodu Ministarstvo kulture obezbijedilo sredstva. Kako su ocijenili sagovornici neophodno je nastaviti sa realizacijom projekta, imajuci u vidu trenutno stanje u kojem se ovo kulturno dobro nalazi. Sagovornici su istakli da je realizacija navedenog projekta u zajedničkom interesu Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi. 

Predsjednik Opštine Stevan Katić je tokom sastanka iskazao interesovanje Opstine za pretvaranje Njegoševe škole u muzej. 

Ministar Bogdanović je izrazio spremnost Miinistarstva kulture da pomogne Opštini, kao inicijatoru i potencijalnom osnivaču ove buduće ustanove kulture u dijelu sprovođenja svih neophodnih aktivnosti, upoznavši sagovornike o svim zakonom propisanim procedurama. 

Ministar Bogdanović je naglasio i da ce Ministarstvo nastaviti sa podrškom projektima i programima iz oblasti kulturne bastine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva i ubuduće, posebno imajuci u vidu značaj i domete koje postiže Filmski festival Herceg Novi, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. 

Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture

Ministar Bogdanovic je na sastanku potencirao značaj što skorijeg utvrđivanje stanja i broja neevidentiranih pokretnih kulturnih dobara ili njihovih elemenata koji se nalaze u muzejima na teritoriji Opštine Herceg Novi. Ministarstvo kulture će u pogledu neposrednog utvrđivanja stanja pružiti svu neophodnu podršku da se svi eventualni propusti lokalnih ustanova kulture u dijelu nepropisnog evidentiranja blagovremeno i u skladu sa zakonom koriguju, istakao je ministar Bogdanović. 

Tokom posjete Opštini ministar Bogdanović je obišao i JU “Gradska biblioteka i čitaonica“, tvrđavu Forte Mare, kuću Iva Andrića, muzej „Mirko Komnenović“ i prostor planiranog muzeja „Njegoševa škola“, gdje je sa direktorima i rukovodiocima ovih objekata kulture razgovarao o temama značajnim za njihovo dalje djelovanje. 

Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture

Ministar Bogdanović je istakao da je Ministarstvo kulture na raspolaganju svim institucijama kulture, a sve u cilju daljeg razvoja kulturnog života u Herceg Novom.