Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Budva: Otvoreno međunarodno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta

Budva: Otvoreno međunarodno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta
Datum objave: 18.09.2018 14:16 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom prati stanje podvodne kulturne baštine, prepoznaje njene potencijale i finansijski podržava istraživanja našeg podmorja i usavršavanje stručnjaka – poručili su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović i generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca koje je otvoreno u Budvi.

MKUMKU

„Ministartsvo kulture je prepoznalo izuzetne potencijale podvodne arheološke baštine i u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama iz ove oblasti, kao i partnerima iz inostranstva, kontinuirano finansijski podržava ne samo podvodna arheološka istraživanja, našeg podmorja, već i edukaciju, usvršavanje, obuku stručnjaka koji je bave ovom specifičnom vrstom poslova, kao i valorizaciju podvodnih arheoloških lokliteta” – poručio je ministar Bogdanović otvarajući simpozijum.

Generalna sekretarka Vlade je rekla da potvrdu da naša država sa posebnom pažnjom prati stanje podvodne kulturne baštine predtavlja i činjenica da se ovo savjetovanje održava pod pokroviteljstvom i uz podršku Ministarstva kulture.

MKUMKU

„Cilj ovog stručnog savjetovanja je da podstakne organizovanu zaštitu koja obuhvata projekte namijenjene unapređenju stanja podvodnih kulturnih dobara, očuvanju, valorizaciji, prezentaciji i popularizaciji podvodne kulturne baštine, što nebi bilo moguće bez edukovanih profesionalnih ronilaca, njihovog znanja i iskustva“ – rekla je generalna sekretarka Vlade Crne Gore.

Ministar Bogdanović je kao posebno važnu ocijenio činjenicu da su istraživanje crnogorskog podmorja izveli zajedno Centar za konzervaciju i arheologiju, RPM Nautical Fondation iz SAD i Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca.

MKUMKU
 
„Tokom brojnih arheoloških kampanja u pomenutom projektu, rekognoscirano je crnogorsko podmorje Bokokotorskog i Budvanskog akvatorija. Značajno je napomenuti da su tokom realizacje ovog projekta, po prvi put bili uključeni obučeni arheolozi iz Centra za konzervaciju i arheologiju, koji posjeduju međunarodno priznate sertifikate za ronioca sa jednom ili dvije zvjezdice i da je na tom potezu otkriveno dvadeset tri arheološka podvodna lokaliteta. Time je Crna Gora ušla u red zemalja koje se nalaze na svjetskoj mapi podvodne arheologije. Brojka od dvadeset tri podvodna lokaliteta, od kojih su jedanaest antički, locirana u jednom dijelu užeg pojasa naših teritorijalnih voda, daje nam za pravo da imamo velika očekivanja u daljem radu” – rekao je ministar kulture.

Konferencija čiji je cilj upoznavanje sa temama zaštite podvodnih arheoloških lokaliteta, novim rezultatima podvodnih arheoloških istraživanja u Crnoj Gori, pomorskom trgovinom kroz istorijska razdoblja, kao i osposobljavanje profesionalnih ronilaca traje do 20. septembra. Organizatori konferencije su: Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca – Herceg Novi i Accademia Internazionale di Scienze e Tecniche Subacquee – Roma, pokrovitelj je Vlada Crne Gore – Ministarstvo kulture.
 Pokrenite
Obraćanje ministra kulture Aleksandra Bogdanovića