Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић у посјети Општини Мојковац: Отвара се Подручна јединица Управе за заштиту културних добара у Мојковцу

Министар Богдановић у посјети Општини Мојковац: Отвара се Подручна јединица Управе за заштиту културних добара у Мојковцу
Датум објаве: 24.09.2018 21:59 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуМинистар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Општини Мојковац, гдје је разговарао са предсједником Општине Ранком Мишнићем, предсједником Скупштине општине Драгомиром Мрдаком и њиховим сарадницима.

Како је истакао министар Богдановић, Министарство културе има добру сарадњу са Општином Мојковац, која се огледа у подршци која је обезбјеђивана у континуитету, а посебно интензивирана кроз Програм подршке развоју културе на сјеверу и Програм заштите и очувања културних добара.

“На овај начин Министарство постиче развој културног живота у Мојковцу и доприноси побољшању инфраструктуре у култури, па се можемо похвалити да данас у овом граду имамо једно реконстрисано и модерно опремљено здање Дома културе, са могућношћу реализације и најзахтјевнијих културних садржаја,” истакао је министар Богдановић на састанку.

Саговорници су истакли посебно задовољство што је Министарство културе, у оквиру Управе за заштиту културних добара недавно одлучило да формира Подручну јединицу Управе у Мојковцу, што ће допринијети квалитетнијем и ефикаснијем раду овог органа у саставу, али и бољој координацији система заштите културне баштине сјеверног региона.

Предсједник Мишнић је изразио захвалност Министарству културе на континтинуираној подршци програмима и пројектима које реализују институције културе у Мојковцу, посебно истичући важност фестивала Мојковачка филмска јесен. Како је навео министар Богдановић, Министартство ће наставити да подржава програме којима се промовише и афирмише наше културно насљеђе, попут овогодишњег научног скупа посвећеног књижевном дјелу Милована Ђиласа.

Разговарано је и о заштити богате културне баштине Мојковца и изражено задовољство што је Министарство културе, до сада, кроз Програм заштите и очувања културних добара уложило око 91.000 евра. Саговорници су навели као посебно важна археолошка истраживања која Центар за конзервацију и археологију Црне Горе спроводи на Брскову, као једном од најзначајнијих средњевјековних локалитета у Црној Гори, а за које је Министарство културе ове године опредијелило 20.000 еура.

Саговорници су разговарали и о значају међународних и регионалних програма сарадње и том приликом је министар Богдановић позвао локалну самоуправу, али и невладине организације овога града да узму веће учешће у припреми и кандидовању пројеката за коришћење европских фондова, кроз веома значајне програме Европске уније којима је Црна Гора приступила, посебно Креативна Европа и Европа за грађане.

Након састанка министар Богдановиц је са предсједником Општине Мишнићем и предсједником Скупстине опстине Мрдаком посјетио археолошки локалитет Брсково.

Вечерас ће у Мојковцу бити отворен фестивал Мојковачка филмска јесен, на чијем ће отварању говорити министар Богдановић, предсједник Општине Мишнић и глумац Војин Ћетковић.