Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović razgovarao sa predstavnikom OEBS Harlemom Dezirom o unaprjeđenju medijskog zakonodavstva

Ministar Bogdanović razgovarao sa predstavnikom OEBS Harlemom Dezirom o unaprjeđenju medijskog zakonodavstva
Datum objave: 09.10.2018 08:17 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicuMinistar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa predstavnikom OEBS za slobodu medija Harlemom Dezirom.

Sastanku su prisustvovali šefica Misije Crne Gore pri OEBS ambasadorka Slavica Milačić, šefica Misije OEBS u Crnoj Gori ambasadorka Mariz Davije i generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Željko Rutović.

MKU

Na sastanku je razgovarano o unaprjeđenju medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori.

Ministar Bogdanović je izrazio posebno zadovoljstvo što je u prilici da se sretne sa gospodinom Dezirom u povodu organizovanja dvodnevne OEBS konferencije posvećene slobodi medija, a koja će, kako je naglasio sa sigurnošću doprinijeti promociji značaja navedenog pitanja u Crnoj Gori.

Predstavnik OEBS, Harlem Dezir se interesovao za napredak Crne Gore u oblasti medija i naveo da međunarodne organizacije pažljivo prate sve aktivnosti koje se u Crnoj Gori preduzimaju.

Ministar Bogdanović je informisao gospodina Dezira o izmjenama dva medijska zakona koje su u toku i naglasio da su u radnim grupama koje su izradile navedene tekstove učestvovali predstavnici državnih institucija, medijske zajednice, nevladinih organizacija i medijski eksperti, te da je uvjeren da smo zajedno došli do kvalitetnih i sveobuhvatnih zakonskih rješenja.

Posebno je razgovarano o modelu izbora članova savjeta Radio televizije Crne Gore koji je predložen u novom tekstu Zakona i pitanju samoregulacije medija u Crnoj Gori. Ministar Bogdanović je takođe informisao i da je izrada Akcionog plana za implementaciju preporuka JUFREXa, kojom koordinira Ministarstvo kulture, u finalnoj fazi.

Bilo je riječi i o napadu na novinarku Oliveru Lakić, pri čemu je ministar Bogdanović informisao gospodina Dezirea da su državne institucije Crne Gore, zajedno sa bezbjednosnim, tužilačkim i pravosudnim organima ozbiljno posvećene ovom problemu i rade sve kako bi se slučaj rasvijetlio do kraja.