Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић: Заједнички рад на унапријеђењу медијске сцене кључне активности којима се оснажује процес европских интеграција Црне Горе

Министар Богдановић: Заједнички рад на унапријеђењу медијске сцене кључне активности којима се оснажује процес европских интеграција Црне Горе
Датум објаве: 10.10.2018 11:51 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницуМинистар културе Александар Богдановић говорио је данас на другом дану Међународне конференције о медијској одрживости и успјешним моделима медијског пословања које организује Мисија ОЕБС-а.

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Област слободе медија у Црној Гори конципирана је сходно стратешким циљевима приступања Црне Горе Европској унији и важним механизмима институционалног унапријеђења и медијске одрживости. Заштита слободе медија у Црној Гори огледа се и у концепту независне регулације и саморегулације медијске индустрије. Међутим, медијска област је област која се мијења убрзано због технолошког напретка, те у том контексту Влада континуиранио ради на унапријеђењу законодавства у складу са највишим европским стандардима.”

“У том духу Влада је припремила нацрте два медијска закона – Закона о медијима и Измјене и допуне Закона о националном јавном емитеру Радио и телевизија Црне Горе – који су усаглашени са чланом 10. Европске конвенције за заштиту људских права, праксом Европског суда за људска права, Препорукама Савјета Европе из конкретних области, оцјенама из редовних годишњих Извјештаја о напретку Црне Горе, те недавним препорукама из Анализе медијског сектора коју је урадио Савјет Европе,” додао је Министар.

Он је подсјетио и на кључне измјене и нове институте које предвиђају нови законски текстови које је израдило Министарство културе и истакао да су на њима радили представници државних институција, медијске заједнице, невладиних организација и медијски експерти.

“Ипак, убрзане промјене у области медија донијеле су бројне изазове који траже више од законско-административних рјешења и захтјевају сензибилнији увид у промјене не само техничких стандарда већ и у естетске и етичке квалитете медијских садржаја. Слобода говора, коју не прати увјек и одговорност за изговорену ријеч, паралелно са све чешћим одбијањем центара моћи за сарадњом са медијима, створили су проширено поље анимозитета између медија и разних интересних група, али неријетко и појачане анимозитете између самих медија. Такви односи посебно утичу на пад критеријума професионализма и објективности у новинарској професији. Поред тога, прогресију комерцијализације медијских садржаја прати регресија анлитичких, истраживачких и едукативних, што се умногоме одразило и на ниво стручне оспособљености и ерудиције новинара, па се неријетко дешава да новинар има улогу пуког презентера информација, у којој је све мање ауторске препознатљивости и инвентивности. Због свега тога, обавеза је свих државних ресора, у чијем су надлештву медији, да створе услове за реафирмацију новинарског ауторства и обезбјеђивање слободног рада новинара,” нагласио је министар Богдановић.

“Заједнички рад релевантних међународних институција, јавног и цивилног сектора и медија на константном јачању и унапријеђењу медијске сцене, јесу кључне активности којима се оснажује процес европских интеграција Црне Горе,” закључио је Министар.

Покрените
Обраћање министра културе Александра Богдановића