Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић учествовао на 17. Самиту Франкофоније

Министар Богдановић учествовао на 17. Самиту Франкофоније
Датум објаве: 12.10.2018 11:50 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Министар културе Црне Горе Александар Богдановић предводио је црногорску делегацију на 17. Самиту Франкофоније, одржаном у Јеревану 11. и 12. октобра 2018. године, а којем су присуствовали бројни шефови држава, влада, министри и други високи представници држава чланица Франкофоније. Члан делегације Црне Горе била је и амбасадорка Драгица Понорац. 

Министар Богдановић је на Самиту, којим је предсједавао и који је отворио предсједник Владе Јерменије Никол Пашињан, учествовао као изасланик Предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

МКУ

Самит је одржан под темом „Живјети заједно у солидарности, размјени људских вриједности и поштовању различитости“, што је у складу са приоритетима Међународне организације за франкофонију, усмјереним на мир и просперитет за земље у којима се говори или користи француски језик.

Учешће на Самиту Франкофоније била је прилика да се још једном потврди опредјељење Црне Горе да кроз мултилатералне форуме подстиче сарадњу у култури и образовању, али и промовише универзалне вриједности људских права, мира и суживота, око којих су и окупљене чланице Франкофоније.

Током боравка у Јеревану министар Богдановић се на маргинама Самита срео са Предједником Републике Француке Емануелом Макроном, којем је пренио срдачне поздраве Предсједника Црне Горе Мила Ђукановића и истакао да је Црна Гора захвална Француској за помоћ и подршку у процесу ЕУ интеграција. Увјерени смо да ће се сарадња наше двије државе наставити и бити још садржајнија, како у области економије, тако и у областима културе, туризма и образовања, истакао је министар Богдановић.

МКУ

Црна Гора има, од 2010. године, статус посматрача у Међународној организацији за Франкофонију, која окупља 84 државе, међу којима 54 пуноправне чланице.