Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom
Datum objave: 27.11.2018 12:47 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicuMinistar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas na Cetinju sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom.

MKU

Prilikom susreta ministar Bogdanović je istakao da Crna Gora i Sveta Stolica imaju dobru bilateralnu saradnju i prijateljske odnose, potvrđenu kroz posjetu predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića poglavaru Rimokatoličke crkve u Vatikanu, papi Franju, kao i kroz posjetu državnog sekretara Svete Stolice kardinala Parolinija Crnoj Gori, realizovanu u junu ove godine. Naglasio je da je saradnja u oblasti kulturne posebno izražena kroz direktne kontakte sa predstavnicima Arhiva u Vatikanu, što je rezultiralo zvaničnom posjetom Dr Johana Ickxa Crnoj Gori.

Apostolski nuncije Nj. E. nadbiskup Luiđi Pecuto istakao je da su odnosi između Svete Stolice i Crne Gore na zavidnom nivou, ocijenivši da je otvaranje buduće Nuncijature u Crnoj Gori jedan od prioritetnih projekata na kojem treba raditi u predstojećem periodu.

Zaključeno je da prostora za saradnju ima na svim poljima, posebno u oblasti kulturne razmjene koja bi omogućila da se kulturna baština, ali i savremeno stvaralaštvo crnogorskih umjetnika predstavi publici u Vatikanu. Kao posebno značajni istaknuti su projekti restauracije kulturnih dobara u Starom gradu Baru, u okviru kojeg je nedavno sanirana Crkva Svete Katarine. Naglašenoje i da će Ministarstvo kulture dati punu podršku otvaranju Nuncijature u Crnoj Gori što će u velikoj mjeri doprinijeti osnaživanju saradnje dvije zemlje.