Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović - ambasadorka Rajnke: Crna Gora i SAD posvećeno rade na unaprijeđenju odnosa u oblasti kulture

Ministar Bogdanović - ambasadorka Rajnke: Crna Gora i SAD posvećeno rade na unaprijeđenju odnosa u oblasti kulture
Datum objave: 04.02.2019 16:57 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa novoimenovanom ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke.

MKU

Tokom prvog zvaničnog susreta ministar Bogdanović je istakao značajnu saradnju i veliki broj zajedničkih projekata koje su Crna Gora i SAD ostvarile u oblasti kulture. Ministar je upoznao Ambasadorku sa najvažnijim aktivnostima i planovima Ministarstva kulture, posebno naglašavajući izgradnju novih kreativnih habova u Kotoru, Podgorici i Baru, koji će predstavljati rezidencijalni prostor za umjetnike iz čitavog svijeta, pa samim tim i Sjedinjenih Američkih Država. Ministar Bogdanović je takođe naveo da su Zakonom o kinematografiji predviđene podsticajne mjere za strane koproducente, te da bi nam američka iskustva na polju filmske industrije bila od velikog značaja, posebno u kontekstu realizacije koprodukcionih projekata između dvije države.

Ambasadorka Rajnke je istakla da je saradnja u oblasti kulture, kao i kulturna diplomatija, najbolji most izmedju država i naroda i navela da će u toku svog mandata posvećeno raditi na snaženju saradnje i realizaciji zajedničkih aktivnosti u ovoj oblasti. Ambasadorka je takođe pozdravila opredjeljenje Vlade Crne Gore da, zajedno sa međunarodnim partnerima i stručnom javnošću, radi na unaprijeđenju medijskog zakonodavstva i slobode medija.

Ministar Bogdanović je iskazao posebnu zahvalnost Ambasadi na dosadašnjoj podršci koja je obezbijeđena iz Fonda američkog ambasadora za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, kao i uvjerenje da će i u narednom periodu biti realizovani projekti iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Na sastanku je takođe predloženo da se u što skorijem periodu organizuje svečanost kojom će biti obilježen završetak radova na rekonstrukciji Mlina Ivana Crnojevića, koja je finansirana upravo kroz navedeni Fond.

Zaključeno je da će Ministarstvo kulture i Ambasada SAD u Crnoj Gori i ubuduće partnerski realizovati projekte iz oblasti savremenog stvaralaštva, s posebnim akcentom na razmjenu umjetničkih izložbi i muzičko-scenskih programa.