Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Bogdanović-Fijalka: Razgovarano o saradnji Crne Gore i Ukrajine u oblasti kulture

Bogdanović-Fijalka: Razgovarano o saradnji Crne Gore i Ukrajine u oblasti kulture
Datum objave: 12.03.2019 13:39 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je na Cetinju sa otpravnicom poslova u ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, Natalijom Fijalkom

Na sastanku je bilo riječi o realizovanim kulturnim projektima između dvije zemlje, koji su zasnovani na Sporazumu između Vlade Crne Gore i kabineta Ministara Ukrajine o saradnji u oblasti kulture koji je stupio na snagu 2013. godine.

Ministar Bogdanović je istakao da bi u narednom periodu trebalo dodatno osnažiti saradnju između institucija koje se bave kulturnom i kreativnom djelatnošću, a posebno u oblasti kinematografije i kreativnih industrija. U tom kontekstu, naglašeno je zadovoljstvo zbog susreta između predstavnika Filmskog centra Crne Gore i crnogorskih producenata sa poznatim krimsko-tatarskim rediteljem Athemom Sejtablajevim, kao i podsticajne mjere koje se nude za strane koproducente koji snimaju na teritoriji naše zemlje. Dodatno, bilo je riječi i o projektima iz oblasti kreativnih industrija i o kreativnim habovima koji će biti u ponudi i ukrajinskim umjetnicima.

Otpravnica poslova Natalija Fijalka je istakla da je ukrajinska strana veoma zainteresovana za produbljivanje odnosa u oblasti kulture i predložila da se na bazi reciprociteta tokom sledeće godine organizuju Dani crnogorske kulture u Ukrajini i Dani ukrajinske kulture u Crnoj Gori, u saradnji između relevantnih institucija.

Dogovoreno je da će svi zajednički projekti i u narednom periodu imati institucionalnu podršku u cilju promocije kultura obije zemlje.

MKU