Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић - амбасадор Трпкоски: сарадња институција од посебног значаја за унапријеђење културе двије државе

Министар Богдановић - амбасадор Трпкоски: сарадња институција од посебног значаја за  унапријеђење културе двије државе
Датум објаве: 17.05.2019 12:46 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић састао се данас са амбасадором Сјеверне Македоније у Црној Гори ЊЕ Михајлом Трпкоским. Током разговора било је више ријечи о даљем унапријеђењу сарадње двије државе у области културе, уз оцјену како су досадашње активности на том плану биле изузетно успјешне.

Министар Богдановић информисао је амбасадора Трпкоског о недавној званичној посјети Сјеверној Македонији, нагласивши како је црногорска делегација том приликом обавила низ важних разговора са представницима тамошњих институција културе. Посебно је истакнута чињеница како је изложба, која је том приликом организована у Скопљу, наишла на изузетну пажњу публике, међу којима и представника државног врха Сјеверне Македоније.
  
МКУ    МКУ
   
С тим у вези, данашњи саговорници сагласили су се како у догледном периоду на сличан начин треба реализовати узвратну посјету, којом би уједно и почела сарадња на различитим пољима која је договорена у Скопљу.

Министар Богдановић истакао је и како су недавно у Загребу организовани Дани црногорске културе, те је разматрано и питање реализације сличног догађаја у главном граду Сјеверне Македоније.

Амбасадор Трпкоски нагласио је као изузетно важне актуелне и протекле пројекте између институција културе двије државе, а говорено је и о могућностима размјене знања у вези са процесом уписа добара на Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства. Обје државе до сада су имале бројне активности на том пољу, а обострана размјена искустава имала би драгоцјен значај, превасходно када су у питању транснационалне номинације.

Министар Богдановић подсјетио је и како двије државе заједно наступају на најважнијем филмском маркету на глобалној сцени – у оквиру актуелног Фестивала у Кану, те да такав приступ треба да буде пракса када је у питању јачање регионалне кинематографије.
 
Данашњи саговорници сагласили су се како ће у наредном периоду заједнички радити у циљу даљег повезивања актера и институција културе двије државе, с обзиром на – како су закључили – изузетан простор за сарадњу.