Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворена изложба „Бокељска морнарица Котор – 1210 година историје, духовности и културе“

Отворена изложба „Бокељска морнарица Котор – 1210 година историје, духовности и културе“
Датум објаве: 17.05.2019 21:31 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Поводом обиљежавања Дана независности Црне Горе, вечерас је у Министарству културе на Цетињу отоврена изложба "Бокељска морнарица Котор - 1210 година историје, духовности и културе". Изложба представља резултат сарадње Министарства културе, Бокељске морнарице, Поморског музеја, Општине Котор, Бискупије Котор, Државног архива Црне Горе - Историјски архив Котор и ОЈУ Музеји Котор. Поменуте институције формирале су Одбор за обиљежавање 1210 година Бокељске морнарице, како би овај јубилеј добио пажњу какву завређује, а ова изложба представља једну од планираних активности Одбора.

мкуИзложбу је отворио потредсједник Владе Црне Горе и министар правде, Зоран Пажин, који је том приликом истакао да је ријеч о изузетно репрезентативној изложби која приказује сегменте богатог материјалног и нематеријалног насљеђа Бокељске морнарице. „Овако дуге традиције, попут Бокељске морнарице, које се броје вјековима, па чак и миленијумима, по својој природи теже да потисну мање јубилеје. Но, добро знамо колико нових изазова носи свака година и колико притисака на нематеријално насљеђе чини глобализација. Само очувањем локалних заједница, подршци њиховом идентитету и иницијативама које од њих долазе, овакве вриједности можемо очувати и преносити даље. Из тог разлога сматрам изузетно важним славити сваки њен јубилеј, а иницијативе које долазе од самих представника локалне заједнице, у овом случају организације Бокељска морнарица, третирати са посебном пажњом”, истакао је Пажин.

На отварању изложбе говорили су и директор Поморског музеја, Андро Радуловић и адмирал Бокељске морнарице, Антун Сбутега.

Адмирал Бокељске морнарице је посебно нагласио да је увјерен да ће изложба и каталог који је прати значајно допринијети бољем разумијевању и промовисању овог културног добра. Он је такође подсјетио да је „Црна Гора, како се често с правом истиче, мултиетничка, мултивјерска и мултикултурна држава. Она је, иако мала, један сложени мозаик састављен од бројних различитих дјелова и важно је, да би мозаик као цјелина био складан, да сваки његов дио буде адекватно валоризован и добије право мјесто. Бокељска морнарица је један од дјелова тога мозаика и њена афирмација у Црној Гори, која ју је прогласила нематеријалним културним добром прије шест година, а прошле године кандидовала на Листу УНЕСЦО, као и афирмација на међународном плану су важне, не само за Морнарицу.“

мкуУказујући на вриједности Бокељске морнарице за Котор и за Боку, Андро Радуловић је истакао да није случајно што је крајем 19. вијека идеја о оснивању установе која би систематски прикупљала, чувала и презентовала материјална свједочанства о поморској традицији Котора и Боке, потекла управо од Морнарице. Прикупљање предмета који су у вези с Морнарицом и поморством Боке започето је почетком 20. вијека управо у палати Гргурина у којој је данас и смјештен Поморски музеј, настао из легата Бокељске морнарице. “Протеком времена, са бурним дешавањима који су потресали Боку, привлачну и неодољиву, стратешки – географски идеално постављену, окренуту одувјек мору и поморству, подједнако су дотицали и наше удружење морнара Котора, односно Бокељску морнарицу. Како Бока, тако је и морнарица одољевала, истрајно опстајала и одржавала свој континуитет. Данас, у облику меморијалног тијела, дјелује ништа мање и не мање озбиљно од времена за нама. Наравно са другим и поново веома озбиљним задатком”, истакао је Радуловић.

Прије отврања изложбе, на Дворском тргу на Цетињу, наступио је Главни одред Бокељске морнарице, који је уз пратњу Градске музике Котор и почасну паљбу, предао рапорт министру културе, Александру Богдановићу. Након тога је Бокељска морнарица отплесала своје традиционално Коло.

мку