Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Природњачком музеју отворена изложба “Кад природа прича”

У Природњачком музеју отворена изложба “Кад природа прича”
Датум објаве: 18.05.2019 20:05 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У Природњачком музеју Црне Горе данас је отворена изложба “Кад природа прича”. Догађај је уприличен у склопу манифестације Дани ноћ музеја, којом је обухваћено 13 црногорских градова.

Изложбу је отворио министар културе Александар Богдановић, који је истакао како изложба даје увид у природну посебност црногорског поднебља.

"У најмању руку је нереално да свијет препозна значај нашег природног потенцијала ако ми сами нијесмо упознати са њим до краја, а прије свега – ако се према њему не односимо са посебном одговорношћу. Зато Природњачки музеј са својим збиркама јесте мјесто које мора имати једну од важнијих улога у процесима информисања и едуковања, али и мјесто које ће својим програмима усмјеравати јавно мњење ка актуелним проблемима очувања природне баштине" – казао је он.

Директорица Природњачког музеја Лидија Половић казала је да свака од збирки има пригодну причу, која је увод у бескрајни роман, чија се радња протеже у богату прошлост, садашњост и будућност Црне Горе и има само један циљ, да пренесе поруку да је очувана природа важан предуслов моћи и просперитета државе и њене културе.

Изложба “Кад природа прича” представља својеврстан приказ, како фосилних тако и рецентних представника живог свијета са подручја Црне Горе. Њоме је обједињен материјал из свих 15 збирки Природњачког музеја, захваљујући чему посјетиоци имају прилику да се упознају са богатством биодиверзитета и геодиверзитета наше државе.

Аутори изложбе су Марко Караман, Снежана Драгићевић, Лидија Половић, Наталија Чађеновић, Нада Бубања, Снежана Вуксановић, Горан Ћулафић, Сузана Малиџан, Илинка Ћетковић, Чеда Ивановић, Андреј Визи, Вера Биберџић, Катарина Бурзановић, Бранка Томовић и Дубравка Бешић.

У оквиру манифестације Дан и ноћ музеја, широм Црне Горе траје више од 35 различитих програма, које, у сарадњи са Министарством културе, реализује 17 националних и локалних јавних установа културе.

Видео: Отварање природњацке излозбе Кад природа прица - Лидија Половиц директорица Природњацког музеја

Видео: Отварање природњацке излозбе Кад природа прица - Александар Богдановиц, министар културе

Видео: Отварање природњацке излозбе Кад природа прица – Кадрови

Yоутубе: Александар Богдановић Отварање природњачке изложбе - Кад природа прича