Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић” отворена изложба “Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића

У Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић” отворена изложба “Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића
Датум објаве: 18.05.2019 21:16 | Аутор: Миистарство културе

Испис Штампај страницу


У Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић” вечерас је отворена изложба “Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића”. Изложба је дио програма Дан и ноћ музеја, којим је ове године обухваћено 17 различитих националних и локалних јавних установа културе.

“У раду Маријане и Бранимира Гушића до пуног је изражаја дошао став Јована Цвијића, по којем је за географа терен – лабораторија”, казао је, отварајући изложбу, министар културе Александар Богдановић.

“Гледано из перспективе савременог развоја Црне Горе, опус Гушића добија једно ново озрачје, јер, између осталог, многи сегменти њиховог рада показују истрајност мултикултуралног живота овог простора, што јесте једно од високих достигнућа које су они препознали као изузетан примјер простора на ком је суживот различитости тако често стављан на искушење. Многе ствари које су се научницима чиниле као локални фолклорни искази, откривали су се у интерпретацијама Маријане и Бранимира Гушића као осебујни изрази народног генија, чија љепота, симболичко значење и дослух са оним вјечитим вриједностима кореспондирају са сличним достигнућима великих култура. Захваљујући томе свијет се, између осталог, упознао са љепотом добротске чипке, црногорске и шестанске ношње. Биографија ових неуморних научника и истраживача показује шта се може постићи када се поред образовања, ерудиције и истраживачке упорности посједује и посебна емоција према пољу свог истраживања, а Маријана и Бранимир Гушић управо су тако прилазили чудесном свијету јужних Динарида” – нагласио је он.

Директорица Народног музеја Црне Горе, Анастазија Мирановић поздравила је присутне и нагласила да је ова изложба само почетак плодотворне сарадње три институције које су приредиле изложбу, као и да се њом жели приказати сегмент богатог етнографског наслеђа Црне Горе.

Етнолошкиња Маријана Гушић и њен супруг, љекар и антропогеограф Бранимир Гушић, у оквиру истраживања динарске културе, обрадили су низ предјела на територији Црне Горе - Дурмиторски крај, Полимље, Проклетије, Затријебач, Скадарска Крајина и Бока Которска. Као резултат њихових темељних етнографских и сродних истраживања, између осталог, настала је изложба “Дурмиторска збирка” која је својевремено била дио сталне поставке Етнографског музеја у Загребу, путописно – етнографски филм “Дурмитор” (1931), студија “Старинско рухо племена Дробњак”, каталог серије тканина (бијелог текстила) у Цркви Светог Стасија у Доброти, истраживања Проклетија и бројни други материјали. 

Однос брачног пара Гушић према Црног Гори најбоље се види из њихових путописа. Уз то, као страствени планинари били су опчињени црногорским висовима, а оно што посебно треба истаћи јесте њихова емоција и поштовање које су имали - како за људе тако и за природу овог поднебља. 

Изложбу “Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића” организују Етнографски музеј Црне Горе, Завичајни музеј Никшића и Етнографски музеј из Загреба.

Поред ове изложбе, Народни музеј Црне Горе организовао је у Биљарди изложбу “Амбијентални украси на црногорском двору” на којој је презентовано богато културно насљеђе похрањено у фонду Музеја краља Николе, као и низ пратећих програма – ликовне радионице за дјецу, пројекцију филма о Даду Ђурићу и предавање под називом “Хасенина логорашка кошуља”
У оквиру манифестације Дан и ноћ музеја, широм Црне Горе траје више од 35 различитих програма, које, у сарадњи са Министарством културе, реализује 17 националних и локалних јавних установа културе.

Видео: Отворање излозбе -Зацарани свијет Маријане и Бранимира Гусиц - Изјава министра културе, Александра Богдановића

Видео: Отворање излозбе -Зацарани свијет Маријане и Бранимира Гусица - Кадрови

Yоутубе: Министар Богдановиц - изложба „Зачаранисвијет Маријане и Бранимира Гушића"