Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Поводом Дана словенске азбуке, бугарског образовања и културе, отворена изложба "Азбука и историја"

Поводом Дана словенске азбуке, бугарског образовања и културе, отворена изложба "Азбука и историја"
Датум објаве: 28.05.2019 20:16 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У ЕУ Инфо центру у Подгорици вечерас је, у организацији Амбасаде Републике Бугарске у Црној Гори, отворена изложба „Азбука и историја“ аутора Васија Велинова.

Изложбу, уприличену поводом Дана словенске азбуке, бугарског образовања и културе, отворио је министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић.

Иако је изложба „Азбука и историја“ конципирана у препознатљивом националном кључу, она уједно представља и прилику да заједнички промишљамо и шири контекст наших позиција у визији модерне Европе, чији фундаменти садрже идеју јединства у различитостима, а која је била водиља и двојици утемељивача словенске писмености. Данас можемо рећи да дјело Ћирила и Методија представља једну од кључних тачака сусрета истока и запада, грчко-словенске и латинске културне традиције. Захваљујући њиховом визионарству, инвентивности и истрајности створена је, између осталог, и својеврсна платформа за превазилажење проблема у ширењу хришћанске вјере међу словенским народима. Треба истаћи да је у вријеме ове далекосежне мисије то значило и ширење хоризонта културе тих простора. Зато је празник словенске писмености уједно и снажна мултикултурална копча на овом дијелу европског континента, који егзистира са свим својим специфичностима и изазовима – нагласио је он. Амбасадорка Републике Бугарске у Црној Гори др Меглена Плугчијева подсјетила је како је папа Јован Павле други 1980. године прогласио Ћирила и Методија заштитницима Европе.

Без обзира на то колико се брзо развијају технологије и глобализација данас, дуг и изазов за нас, словенске народе, је да очувамо и наставимо дјело Ћирила и Методија. Данас је Европи потребно јединство више него икада, из заједничких потреба, заједничких вриједности и пројеката. Прије само неколико дана током посјете Бугарској, папа Фрањо је истакао и подсјетио на допринос Свете браће Кирила и Методија и дао их као „примјер за све нас, који траје више од хиљаду година”. Са поносом истичемо и чињеницу да је, од датума уласка Бугарске у Европску унију ћирилица треће службено писмо Европске уније, заједно са латиницом и грчким алфабетом – истакла је она.

Амбасадорка Плугчијева изразила је и дивљење према културној и природној баштини Црне Горе, нагласивши како је словенска азбука духовно добро на чијој заштити треба радити заједничким снагама.

Видео: Министар културе Александар Богдановић на отварању излозбе „Азбука и историја“- Кадрови

Видео: Министар културе Александар Богдановић - Обраћање на отварању излозбе „Азбука и историја“

Видео: Амбасадорка Бугарске у ЦГ Меглена Плугчијева - Обраћање на отварању ижлозбе „Азбука и историја“ 

Видео: Yоутубе