Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Потписан Меморандум о разумијевању између Министарства културе Црне Горе и Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР)

Потписан Меморандум о разумијевању између Министарства културе Црне  Горе и Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР)
Датум објаве: 31.05.2019 18:12 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Меморандум о разумијевању између Министарства културе Црне Горе и Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР) потписан је данас у Риму. Документ су потписали министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић и предсједник ЦНР Масимо Ингушио.Документом је, уз остало, предвиђено како ће двије стране годишње подржавати до четири заједничка истраживачка пројекта из области конзервације, рестаурације, као и радионица и обука из области културне баштине, уз учешће експерата из обије државе. Сваки од пројеката биће финансиран средствима двају институција, а данас потписани меморандум биће на снази до краја 2022. године.Након потписивања документа, министар Богдановић казао је како су Министарство културе и ЦНР данас само формализовали сарадњу која је почела у протеклом периоду и која је резултат посјете ЦНР-у крајем јануара ове године.

Кроз заједничку реализацију пројеката, уз коришћење савремених технологија и виртуелне реконструкције, допринијели смо валоризацији археолошког локалитета Дукља. Сарадња са ЦНР-ом остварена је и приликом валоризације Старог града Бара и средњовјековних надгробних споменика стећака, који су уписани на УНЕСЦО Листу свјетске баштине, а третирана су и културна добра са подручија Цетиња и Вирпазара - истакао је он.

Пројекти који ће бити подржавани на бази Меморандума о сарадњи, како је он појаснио, биће бирани путем јавног позива. Цијенећи да ће пројекти бити одабрани на јавном позиву намијењеном истраживачима из Црне Горе и Италије, увјерен сам да ће стручна јавност обије државе препознати значај сарадње у области културне баштине, што ће свакако допринијети побољшању стања културних добара, али и ближем умрежавању истраживача - закључио је Министар.Предсједник ЦНР-а Масимо Ингушио истакао је како постоје велике могућности продубљивања сарадње у областима културе и науке у оквиру Берлинског процеса, подсјећајући како је Италија исказала спремност да у Трсту буде сједиште Фонда за западни Балкан.

Циљ тог Фонда био би пружање подршке научницима и истраживачима у размјени искустава и ближем повезивању са колегама из земаља Европске уније, као и јачање сарадње у области заштите и валоризације културне баштине – рекао је Ингушио.Он је нагласио како постоји и могућност сарадње и размјене искустава црногорских и италијанских стручњака, уз остало и путем повезивања са технолошким парковима у Барију и Лећеу.

Током данашњег потписивања документа у Риму, више ријечи било је и о другим пољима сарадње Министарства културе и ЦНР-а. У том контексту, посебно је говорено о Тwиннинг програму, који подразумијева размјену кадрова и повремени боравак на теренима ЦНР (у Италији и другим државама) и у Црној Гори, уз могућност организована љетњих стручних школа.Наглашено је и како би сарадња двије институције могла бити од користи у погледу санације бедема у Котору, с обзиром на велико искуство ЦНР-а у ласерском мониторингу статичке стабилности објеката. С тим у вези, министар Богдановић предложио је успостављање сарадње ЦНР-а са Општином Котор.Као још једно од поља сарадње идентификован је мониторинг културне баштине.