Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR)

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne  Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR)
Datum objave: 31.05.2019 18:12 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR) potpisan je danas u Rimu. Dokument su potpisali ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović i predsjednik CNR Masimo Ingušio.Dokumentom je, uz ostalo, predviđeno kako će dvije strane godišnje podržavati do četiri zajednička istraživačka projekta iz oblasti konzervacije, restauracije, kao i radionica i obuka iz oblasti kulturne baštine, uz učešće eksperata iz obije države. Svaki od projekata biće finansiran sredstvima dvaju institucija, a danas potpisani memorandum biće na snazi do kraja 2022. godine.Nakon potpisivanja dokumenta, ministar Bogdanović kazao je kako su Ministarstvo kulture i CNR danas samo formalizovali saradnju koja je počela u proteklom periodu i koja je rezultat posjete CNR-u krajem januara ove godine.

Kroz zajedničku realizaciju projekata, uz korišćenje savremenih tehnologija i virtuelne rekonstrukcije, doprinijeli smo valorizaciji arheološkog lokaliteta Duklja. Saradnja sa CNR-om ostvarena je i prilikom valorizacije Starog grada Bara i srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka, koji su upisani na UNESCO Listu svjetske baštine, a tretirana su i kulturna dobra sa područija Cetinja i Virpazara - istakao je on.

Projekti koji će biti podržavani na bazi Memoranduma o saradnji, kako je on pojasnio, biće birani putem javnog poziva. Cijeneći da će projekti biti odabrani na javnom pozivu namijenjenom istraživačima iz Crne Gore i Italije, uvjeren sam da će stručna javnost obije države prepoznati značaj saradnje u oblasti kulturne baštine, što će svakako doprinijeti poboljšanju stanja kulturnih dobara, ali i bližem umrežavanju istraživača - zaključio je Ministar.Predsjednik CNR-a Masimo Ingušio istakao je kako postoje velike mogućnosti produbljivanja saradnje u oblastima kulture i nauke u okviru Berlinskog procesa, podsjećajući kako je Italija iskazala spremnost da u Trstu bude sjedište Fonda za zapadni Balkan.

Cilj tog Fonda bio bi pružanje podrške naučnicima i istraživačima u razmjeni iskustava i bližem povezivanju sa kolegama iz zemalja Evropske unije, kao i jačanje saradnje u oblasti zaštite i valorizacije kulturne baštine – rekao je Ingušio.On je naglasio kako postoji i mogućnost saradnje i razmjene iskustava crnogorskih i italijanskih stručnjaka, uz ostalo i putem povezivanja sa tehnološkim parkovima u Bariju i Lećeu.

Tokom današnjeg potpisivanja dokumenta u Rimu, više riječi bilo je i o drugim poljima saradnje Ministarstva kulture i CNR-a. U tom kontekstu, posebno je govoreno o Twinning programu, koji podrazumijeva razmjenu kadrova i povremeni boravak na terenima CNR (u Italiji i drugim državama) i u Crnoj Gori, uz mogućnost organizovana ljetnjih stručnih škola.Naglašeno je i kako bi saradnja dvije institucije mogla biti od koristi u pogledu sanacije bedema u Kotoru, s obzirom na veliko iskustvo CNR-a u laserskom monitoringu statičke stabilnosti objekata. S tim u vezi, ministar Bogdanović predložio je uspostavljanje saradnje CNR-a sa Opštinom Kotor.Kao još jedno od polja saradnje identifikovan je monitoring kulturne baštine.