Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

„Креативна Црна Гора“: „Гласс Десигн“ савременим производима од стакла до успјешног позиционирања на тржишту

„Креативна Црна Гора“: „Гласс Десигн“ савременим производима од  стакла до успјешног позиционирања на тржишту
Датум објаве: 02.06.2019 15:36 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуПрограм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њиховихпројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, узпројекте чији су аутори.Аутори једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ су „Гласс Десигн“ из Никшића. У питању је пројекат мануфактуре и производње у комплексним материјалима, попут стакла, чија је тенденцијаочување старог заната који је својим модерним приступом и тематиком доступан широј циљној групи. Обезбјеђивањем доброг пласмана путем програма „Креативна Црна Гора“, производ ће брзо наћи пут до дизајнерског и сувенирског тржишта.

Како каже Нина Илић из „Гласс Десигн“, њена љубав према стаклу сеже до дјетињства и породичног атељеа који су водили њени 
родитељи.

На тај начин, успјела сам да савладам више техника рада са стаклом, а затим су полако настајали предмети и фигуре са којима сам се први пут појавила на ФИАТ-у и креативним индустријама, гдје је мој рад био запажен. То је потврдило увјерење да је моја идеја вриједна труда и одржива – казао је Петровић.

Она је истакла како је програм „Креативна Црна Гора“ изузетно значајан, како за умјетност и културу, тако и за цјелокупно друштво.

Тај програм је јако позитиван, јер представља идеалну спрегу између умјетности и економије. То је прилика да млади покажу креативност и стваралачке могућности, а да истовремено њихове идеје буду одрживе – закључила је она.

Из „Гласс Десигн“ поручују како њихова циљна група, у првом реду, јесу грађевински инвеститори који – при планирању пројеката
– остављају простор за витражне композиције, али и галерије и сродни простори.

Видео: Yоутубе