Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министарство културе и Фондација „Фестивал Пућинијано“ формализовали сарадњу: Циљ јачање оперске продукције у Црној Гори

Министарство културе и Фондација „Фестивал Пућинијано“ формализовали сарадњу: Циљ јачање оперске продукције у Црној Гори
Датум објаве: 16.06.2019 10:40 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Развој оперске дјелатности у Црној Гори и партнерство са домаћим институцијама у тој области, мјере су предвиђене Меморандумом о сарадњи између Министарства културе и Фондације „Фестивал Пућинијано“.

Документ су потписали министар културе Александар Богдановић и предсједник поменуте фондације Алберто Веронези, уз присуство амбасадора Републике Италије у Црној Гори Луке Целиолија.

Како је наглашено том приликом, „Пућинијано“ је фестивал чија историја почиње 1930. године у граду Торе Дел Лаго Пућини. Смотра је посвећена композитору Ђакому Пућинију, а данас окупља десетине хиљада посјетилаца из читавог свијета.

Меморандум са Фондацијом „Фестивал Пућинијано“ предвиђа, прије свега, промоцију оперске дјелатности у Црној Гори, с посебним акцентом на организацију обука и тренинга за црногорске таленте у области опере. Уз то, предвиђена је сарадња Фестивала „Пућинијано“ са Музичким центром Црне Горе, Црногорским народним позориштем и Краљевским позориштем „Зетски дом“. 

мку  мку

Овај догађај је још један прилог нашем опредјељењу да додатно радимо на јачању капацитета институција и стваралаца који дјелују у области културе, као и увјерење да ћемо и у наредном периоду, сарадњом са престижним свјетским организацијама и фестивалима, унаприједити културно – умјетничко стваралаштво у Црној Гори – казао је министар Богдановић након потписивања Меморандума. 

Фондација „Фестивал Пућинијано“ припремиће у сарадњи са Црногорским симфонијским оркестром, те уз координацију Амбасаде Црне Горе у Италији и Амбасаде Италије у Црној Гори, оперско извиђење и семинаре посвећене успомени на италијанску краљицу и црногорску принцезу Јелену Савојску.

У плану је и припрема двије оперске продукције са Црногорским народним позориштем, те организација опере на отвореном у сарадњи са Краљевским позориштем „Зетски дом“.

Видео: Потписивање Меморандума о сарадњи у области културе и музике измедју Министарства културе и Фондације Фестивал Пуцциниано - Кадрови

Видео: Yоутубе

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЕх4гw2