Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministarstvo kulture i Fondacija „Festival Pućinijano“ formalizovali saradnju: Cilj jačanje operske produkcije u Crnoj Gori

Ministarstvo kulture i Fondacija „Festival Pućinijano“ formalizovali saradnju: Cilj jačanje operske produkcije u Crnoj Gori
Datum objave: 16.06.2019 10:40 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Razvoj operske djelatnosti u Crnoj Gori i partnerstvo sa domaćim institucijama u toj oblasti, mjere su predviđene Memorandumom o saradnji između Ministarstva kulture i Fondacije „Festival Pućinijano“.

Dokument su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik pomenute fondacije Alberto Veronezi, uz prisustvo ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Luke Celiolija.

Kako je naglašeno tom prilikom, „Pućinijano“ je festival čija istorija počinje 1930. godine u gradu Tore Del Lago Pućini. Smotra je posvećena kompozitoru Đakomu Pućiniju, a danas okuplja desetine hiljada posjetilaca iz čitavog svijeta.

Memorandum sa Fondacijom „Festival Pućinijano“ predviđa, prije svega, promociju operske djelatnosti u Crnoj Gori, s posebnim akcentom na organizaciju obuka i treninga za crnogorske talente u oblasti opere. Uz to, predviđena je saradnja Festivala „Pućinijano“ sa Muzičkim centrom Crne Gore, Crnogorskim narodnim pozorištem i Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“. 

mku  mku

Ovaj događaj je još jedan prilog našem opredjeljenju da dodatno radimo na jačanju kapaciteta institucija i stvaralaca koji djeluju u oblasti kulture, kao i uvjerenje da ćemo i u narednom periodu, saradnjom sa prestižnim svjetskim organizacijama i festivalima, unaprijediti kulturno – umjetničko stvaralaštvo u Crnoj Gori – kazao je ministar Bogdanović nakon potpisivanja Memoranduma. 

Fondacija „Festival Pućinijano“ pripremiće u saradnji sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, te uz koordinaciju Ambasade Crne Gore u Italiji i Ambasade Italije u Crnoj Gori, opersko izviđenje i seminare posvećene uspomeni na italijansku kraljicu i crnogorsku princezu Jelenu Savojsku.

U planu je i priprema dvije operske produkcije sa Crnogorskim narodnim pozorištem, te organizacija opere na otvorenom u saradnji sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“.

Video: Potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti kulture i muzike izmedju Ministarstva kulture i Fondacije Festival Pucciniano - Kadrovi

Video: Youtube

FOTO: https://flic.kr/s/aHsmEh4gw2