Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Програм ће трајати до септембра: Свечано отворена манифестација "Недјеље мађарске културе "

Програм ће трајати до септембра: Свечано отворена манифестација "Недјеље мађарске културе "
Датум објаве: 19.06.2019 11:56 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУМанифестација „Недјеље мађарске културе у Црној Гори“, која ће трајати три мјесеца, отворена је синоћ у Црногорском народном позоришту.

Програм којим ће у нашој држави бити афирмисана данашња умјетничка сцена те државе, организоваће Министарство вањских послова и трговине Републике Мађарске, односно Амбасада Републике Мађарске. У оквиру манифестације, публици у више црногорских градова представиће се музичари, умјетници, плесачи и бројни други ствараоци.

На синоћњем отварању, присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић, који је казао како Црна Гора и Мађарска данас имају изузетно садржајну сарадњу у области културе.

Црна Гора и Мађарска имају јединствене односе и одличну сарадњу на политичком и економском нивоу, која се континуирано унапређује све више и кроз сарадњу на пољу културе. Подсјећамо да је у фебруару 2019. године потписан Програм о културној сарадњи између Министарства културе Црне Горе и Министарства људских ресурса Мађарске за период 2019 – 2021. године, чији је циљ унапређење традиционално добре сарадње у области културе и реализација заједничких пројеката између институција двију земаља. Том приликом посебан акценат стављен је на успостављање сарадње на пољу кинематографије, у оквиру чега је исказана спремност да се црногорским умјетницима омогући учешће на умјетничкој изложби и међународној манифестацији Арт Маркет, која пружа прилику за представљање близу 500 умјетника и водећа је манифестација те врсте у источној Европи – истакао је он.

Како је нагласио министар Богдановић, организацију догађаја подржаће низ црногорских институција културе, те фестивала.

Драго ми је да су институције културе, као што су Црногорско народно позориште, Народни музеј Црне
Горе, Никшићки музеј и позориште, Природњачки музеј, као и фестивали Котор Арт, Wилд Беаутy, ФИАТ, Гуитар Суммер Фест и Петровац Јазз Фест, препознале значај ове манифестације и пружиле значајну подршку нашим партнерима из Мађарске. Захваљујући томе, црногорска културна сцена током љета биће још богатија, што у сваком случају и нашу туристичку понуду чини разноврснијом – рекао је он.

Амбасадор Републике Мађарске у Црној Гори Јозеф Неђеши истакао је како културна дипломатија у великој мјери може допринијети мостовима између држава и народа.

Културне вриједности Мађарске и мађарског народа су само дјелимично познате у региону западног Балкана. Међутим учинићемо све да се то промијени. Наша је жеља да се, везано за подршку Црној Гори људи не сјете само политике и економије, већ и културне шароликости испреплетене традицијом и умјетношћу, која је толико карактеристична за Мађарску. Путем културне дипломатије можемо подићи мостове, који не би могли бити изграђени на други начин – рекао је он.

Један од циљева је, како је нагласио амбасадор Неђеши, да мађарска култура, али и гастрономија, буде представљена у бројним црногорским градовима.

Након свечаног отварања у Црногорском народном позоришту, културно богатство Мађарске и њене најистакнутије представнике желимо презентовати црногорским грађанима организовањем различитих културних програма у бројним градовима Црне Горе. Поред Будимпештанског џез оркестра, Оперетте Театра нашег главног града или Ференца Цакóа, црногорска публика ће имати прилику упознати бројне младе и талентоване умјетнике из разних области културе од фотографисања па све до плеса, не заборавивши при том ни на гастрономију, једну од најважнијих заштитних знакова Мађарске – закључио је он.

Манифестација „Недјеље мађарске културе“ имаће 24 различита програмска садржаја. Први од њих – Оперета гала, приређен је након синоћњег отварања манифестације.

Видео: Министар културе Александар Богдановиц - -Недеља мадјарске културе у ЦГ 2019- - Обрацање

Видео: Yоутубе