Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Реаговање на изјаву министра културе Србије: Црна Гора има право на свој идентитет

Датум објаве: 19.06.2019 18:41 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У вези са данашњом изјавом министра културе у Влади Србије Владана Вукосављевића, Министарство културе Црне Горе обраћа се следећим реаговањем:

Власт у Црној Гори не угрожава било кога, а посебно не вјерске заједнице. Јер, тешко је да се угрожавањем може назвати увођење реда, које се односи на све, а у овом конкретном случају на питање слободе вјероисповијести. Из тог разлога, сигурни смо како ће се министар Вукосављевић, са којим имамо више него добру сарадњу, сагласити да није добро када правне норме надјача популизам.

Јер, неспорно је да смо ових дана суочени са бројним покушајима да се популизам стави испред свега што симболизује правне тековине. Но, једнако је неспорно и да Црна Гора има право на свој идентитет. Цијенимо добронамјерне сугестије из сусједних држава, са којима смо увијек отворени за пуну сарадњу. Ипак, вјерујемо како нема потребе да те сугестије, готово на дневној основи, прерастају у мијешање у унутрашња питања и законодавство било које друге државе.

Од доношења актуелног закона који обрађује наведену тематику прошло је доста година, а међународни стандарди, посебно у области људских права, указују на неопходност адекватнијег нормативног уређења, сходно којем би се вјерници у Црној Гори третирали равноправно, без фаворизовања било које вјерске заједнице. Државни органи Црне Горе, поступајући у духу правде и вјерског и сваког другог склада, увјерени су да ће доношење предложеног закона допринијети укупним демократским и етичким вриједностима. Такође, доношењем овог Закона, Држава Црна Гора ће створити услове за додатно унапријеђење стања и очувања интегритета вјерских објеката, као културне баштине Црне Горе.

Подсјећамо и министра Вукосављевића, а и ширу јавност, да је историја црногорске цркве и црногорске културе утемељена у вишевјековној борби за очување слободе Црне Горе, што потврђују бројни извори.