Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Богдановић-Кашћелан: Заједнички приоритет градња Центра за културу у Пријестоници

Богдановић-Кашћелан: Заједнички приоритет градња Центра за културу у Пријестоници
Датум објаве: 21.06.2019 17:28 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у посјети Пријестоници Цетиње, гдје је са градоначелником Александром Кашћеланом и његовим тимом разговарао о протеклој и будућој сарадњи у области културе. На састанку је констатовано задовољство досадашњом сарадњом Министарства културе и Пријестонице Цетиње, уз оцјену да она треба бити додатно унапријеђена кроз заједничке активности и иницијативе. 

Саговорници су разговарали о овогодишњим активностима из области културе, али и о дугорочним пројектима Пријестонице Цетиње. У том контексту, посебно су истакли заједнички интерес да што прије започне реализација пројекта изградње Центра за културу Пријестонице Цетиње, али и других који би могли бити реализовани уз подршку Министарства културе.

МКУ

„Само током прошле и ове године, Министарство културе је у пројекте на Цетињу уложило готово 400 хиљада еура, што јасно говори о томе у којој смо мјери посвећени овом граду као културном центру и пријестоници државе. Свакако, не желимо да станемо на томе – апсолутно смо отворени, не само за даља улагања, већ и за конкретан допринос локалној културној сцени, кроз рад бројних националних институција културе које су смјештене на Цетињу“ – истакао је министар Богдановић након данашње посјете.

Министар Богдановић изразио је и посебно задовољство због чињенице да је Министарство културе у оквиру програма „Креативна Црна Гора“, већ у току првог позива, подржало идеје више умјетника са Цетиња. Он је упутио позив ствараоцима из тог града да учествују на другом конкурсу, који ће бити расписан током предстојећих мјесеци.

Током разговора, констатовано је и како посебан аспект заједничког рада треба да представљају пројекти на плану културне баштине, тим прије јер су међународни фондови у све већој мјери отворени за идеје из те сфере.

Градоначелник Кашчелан казао је да је састанак са министром Богдановићем био веома садржајан и фокусиран на најзначајније пројекте из области културе који су у току или би требало да започну, а односе се, између осталог, на будући Центар за културу, који је предвиђен Програмом развоја Пријестонице, и на Парк пјесника.

„Имамо опредијељена средства за пројектовање Центра за културу, тако да очекујемо да ћемо до краја године расписати тендер“, рекао је градоначелник. Он је додао да је локална управа добила пуну подршку Министарства за реализацију пројекта куповине земљишта на којем се некада налазио хотел Локанда и за реконструкцију Студентског трга.

Он је појаснио да ће већ на првом наредном засједању локалног парламента одборници бити у прилици да се изјасне о пројекту Локанда, наводећи и да би релативно брзо требало да започне санација фасада на Ријеци Црнојевића у оквиру пројекта „Беаутифул Цетиње“, који Пријестоница и Министарство реализују у сарадњи са УНДП. 

Видео: Yоутубе