Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Признање Еуримагеса за црногорску кинематографију

Признање Еуримагеса за црногорску кинематографију
Датум објаве: 02.07.2019 14:00 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Активности Министарства културе и Филмског центра Црне Горе, након свега неколико мјесеци од чланства у Еуримагес, дале су прве конкретне резултате. На сједници Еуримагес, одржаној у Женеви, на којој је наша држава била равноправан учесник, финансијски је подржан црногорски филм “Рода” (Тхе Сторк).

Први пут у историји, Еуримагес подржао је један филм чији су носиоци продуцентске куће из Црне Горе. Наша држава у тај је фонд примљена у јануару ове године, а поменути филм биће сниман у копродукцији Црне Горе, Албаније и Косова.

Филм “Рода” добио је изузетно високе оцјене, а одабран је међу 23 пројекта, од укупно 65 пријављених. Пројекту је додијељено тражених 80.000 еура од фонда Еуримагес. Редитељ филма је Иса Qосја, а носиоци пројекта су црногорске продуцентске куће АБХО филм и Артикулација филм.

Иначе, редитељ Иса Qосја рођен је у Црној Гори, а цјелокупан филм “Рода” биће сниман на подручју Општине Гусиње. Изузев црногорских продуцентских кућа, у копродукцији ће још учествовати “Туннел Филм” (Албанија) и “Оне Драфт” (Косово).

Подсјетимо, ријеч је о четвртом пројекту који је подржао Еуримагес, а који је изабран за суфинансирање и од стране Филмског центра Црне Горе. Прошле године су подршку добили филмови “Син” (Инес Тановић) и “Небеса” (Срђан Драгојевић), а на мартовском засиједању ове године подржан је пројекат “Крвна освета” Марије Зидар у којем је Црна Гора, први пут, била званични копродуцент пред фондом Еуримагес.