Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

„Креативна Црна Гора“: Подршка првој грнчарској радионици за производе широке употребе

„Креативна Црна Гора“: Подршка првој грнчарској радионици за производе широке употребе
Датум објаве: 04.07.2019 12:12 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУПрограм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њихових пројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, уз пројекте чији су аутори.

Аутори једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ су Богдан Дармановић и Снежана Пуповић из Подгорице, који долазе из грнчарске радионице „Схиммпо“. У питању је пројекат ручне израде уникатних тањира са карактеристикама Црне Горе, који су, прије свега, намијењени туристичком и угоститељском тржишту. 

Резултат њиховог рада већ је видљив, а Богдан Дармановић истиче како су дошли на идеју да се баве грнчаријом.

Како смо и сами велики љубитељи хране, дошли смо на идеју да би било занимљиво да направимо уникатне тањире, на којима ће бити представљени мотиви карактеристични за поднебље Црне Горе. Тако смо до сада ручно израдили тањире са мотивима шипка, маслине и смокве. За израду сета тањира треба око мјесец, радимо их ручно, затим сликамо на њима и то је заиста нешто што представља примјер креативне индустрије – казао је Дармановић.

Снежана Пуповић наглашава како је „Схиммпо“ данас једина радионица у Црној Гори која се бави грнчаријом.

Сада ћемо више бити фокусирани на текстуру и колорит Црне Горе – као што су текстура планина или камена, колорит језера и мора. Сигурна сам да ће то изгледати јако занимљиво. Добили смо подршку путем програма „Креативна Црна Гора“ и то је одлично, помогли су нам да набавимо материјал и да кренемо са радом и једна од најбољих идеја била је управо грнчарија – истакла је Пуповић.

Из радионице „Схиммпо“ кажу како ће примјена тањира бити широког спектра – од свакодневне употребе до украса, односно сувенира. 

Видео: Yоутубе