Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Crna Gora među potpisnicama Završnog dokumenta Globalne konferencije: Sloboda medija kao standard bez izuzetka

Crna Gora među potpisnicama Završnog dokumenta Globalne konferencije: Sloboda medija kao standard bez izuzetka
Datum objave: 11.07.2019 19:03 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović završio je učešće na dvodnevnoj Globalnoj Konferenciji o slobodi medija u Londonu.

U izjavi po završetku skupa, na kojem su ove godine učestvovali vise od 70 ministara i predstavnici 120 država, ministar Bogdanović je iskazao zadovoljstvom zaključcima Konferencije koju su organizovale vlade Velike Britanije i Kanade.

Jasno je koliko je važno promovisati medijske slobode i njihov značaj po demokratiju. U tom duhu, i danas smo jasno istakli opredjeljenost Vlade Crne Gore koja je, na svom evropskom putu, posvećena istom cilju - rekao je on.

Ministar Bogdanović naglasio je kako su oba dana Konferencije bila prilika za afirmaciju politika Vlade Crne Gore usmjerenim u pravcu jačanja slobode medija i izražavanja.

Ovo je bila prilika da respektabilan skup, u ime Vlade Crne Gore, upoznam sa svim aktivnostima koje preduzimamo u cilju usklađivanja medijskog zakonodavstva sa evropskim standardima i demokratskim vrijednostima. U tom duhu, dragocjena su nam i značajna iskustva drugih država članica EU koje smo imali priliku da razmjenimo na konferenciji i bilateranim sastancima. Takođe, to je bila prilika da istaknemo sve mjere koje je Vlada Crne Gore preuzela u cilju zaštite pluralizma i raznovrsnosti medija kao i ostala pitanja aktuelne revizije medijskog zakonodavstva Crne Gore koje će po prvi put imati dvostruku međunarodnu ekpertizu, u fazi Nacrta i Predloga čime naglašavamo značaj evropskih standarda, a samim tim i uslov za što efikasniju implementaciju svih medijskih instituta - zaključio je Ministar.

MKU
Na marginama konferencije, ministar Bogdanović sastao se i sa šefom diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Džeremijem Hantom. Tom prilikom, sagovornici su ocijenili izuzetno korisnim zaključke Globalne konferencije o slobodi medija, i konstatovali da su sloboda medija i sloboda izražavanja važan stub svakog demokratkog društva. Ministar Bogdanović je izrazio zahvalnost na podršci Velike Britanije integracionim procesima Crne Gore, uz ocjenu da ostajemo snažno posvećeni nastavku saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Ministar Bogdanović održao je i odvojene bilateralne sastanke sa predsjedavajućim interpartijske grupe za Crnu Goru u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Džonom Groganom, ministrom vanjskih poslova u Vladi Republike Slovenije Mirom Cerarom i ministrom vanjskih poslova u Vladi Islanda Gudlaugurom Tor Tordarsonom.

Tokom razgovora sa Džonom Groganom, ministar Bogdanović izrazio je zahvalnost na formiranju interpartijske grupe u britanskom parlamentu, pozivajući članove tog tijela da posjete Crnu Goru i tom prilikom se detaljnije upoznaju sa aktivnostima iz oblasti kulture i umjetnosti. Sagovornici su, uz to, govorili i o mogućnostima prezentacije kulturne baštine Crne Gore i rada crnogorskih stvaralaca u Velikoj Britaniji. Pritom su razmotrene i pretpostavke za uspostavljanje saradnje institucija dvije države na planu kreativnih industrija. 

Tokom susreta ministara Bogdanovića i Cerara, ocijenjeno je kako su odnosi dvije države na izuzetnom nivou, pri čemu je posebno značajna podrška koju Slovenija pruža Crnoj Gori u oblasti evropskih integracija. Uz to, ministar Bogdanović posebno je zahvalio ministru Ceraru na Razvojnoj pomoći Slovenije, koja se, između ostalog, odnosi i na pomoć projektima iz oblasti kulture.

MKU
Crna Gora i Island, kako je naglašeno tokom bilateralnog susreta ministara Bogdanovića i Tordarsona, pripadaju krugu malih evropskih država sa velikim potencijalima, što može biti dobra polazna osnova za jačanje saradnje u različitim oblastima.

Ministar Bogdanović je zahvalio Islandu, kao državi koja je prva priznala nezavisnu Crnu Goru 2006. godine, i prva ratifikovala Sporazum o pristupanju Crne Gore NATO-u. Tom prilikom, Bogdanović je informisao sagovornika i o aktuelnim, najznačajnijim projektima iz oblasti kulture, naglašavajući kako je naša država otvorena za uspostavljanje saradnje u oblasti umjetnosti.

Tokom Konferencije, ministar Bogdanović se na marginama sreo i sa ministricom vanjskih poslova Kanade Kristijom Frilend, generalnom direktoricom UNESCO Odri Azule, specijalnom izaslanicom Foreign Office za slobodu medija Amal Kluni i ministrom kulture i komunikacija Kraljevine Maroko Muhamedom Larajom.

Video: Youtube
MINISTARSTVO KULTURE