Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржана прес конференција поводом представљања трећег кола едиције “Нова луча”

Одржана прес конференција поводом представљања трећег кола едиције “Нова луча”
Датум објаве: 17.07.2019 17:50 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Данас је у Министарству културе одржана прес конференција на којој је представљено треће коло едиције “Нова луча”.

Ријеч је о капиталном, најобимнијем и вјероватно најзначајнијем пројекту који се реализује у области издавачке дјелатности у Црној Гори.

Овај издавачки подухват започео је 2015. године, на иницијативу издавачке куће Отворени културни форум са Цетиња, а поред ње суиздавачи су Национална библиотека “Ђурђе Црнојевић”, Завод за уџбенике и наставна средства и Факултет за црногорски језик и књижевност.

„Нова луча“ је својеврсни наставак некадашњег „Побјединог“ и државног издавачког пројекта "Луча” који је, током 72 издања у протеклом периоду, оставила богато књижевно насљеђе, од најстаријих времена до почетка деведесетих година прошлог вијека.

Едиција “Нова Луча” је у цјелини посвећена црногорским ауторима и црногорској књижевности. Доноси нам пресјек рецентне црногорске књижевности и једну квалитетну селекцију аутора и књига, који су обиљежили црногорску књижевну сцену од 90-тих година прошлог вијека до данас.

Треће коло “Нове луче” обухвата 10 наслова чији су аутори рођењем или поријеклом везани за овај простор, иако су своју пуну стваралачку афирмацију остварили и стекли ван граница Црне Горе. Заступљени аутори су: Драган Николић, Велимир Милошевић, Вељко Радовић, Ибрахим Хаџић, Биљана Јовановић, Војо Шиндолић, Рефик Личина, Басри Чаприћи, Жарко Лаушевић и Војислав Пејовић.

Овај пројекат са становишта Министарства културе има капиталан значај за културу, јер у потпуности кореспондира са дефинисаним јавним интересом у култури и утврђеним развојним приоритетима.

Тридесет књига објављених у оквиру три кола “Нове луче”, јесу свакако показатељ једне квалитетне и озбиљне књижевне продукције у Црној Гори, која је настала у протеклих 30 година, а уједно и наставак богате традиције коју баштинимо у овој области културе. Овај издавачки пројекат је од изузетног значаја и за будуће генерације које ће се бавити изучавањем црногорске књижевности.

На прес конференцији говорили су Драгица Милић, генерална директорка у Министарству културе, као и представници издавача Милорад Поповић, Радуле Нововић, Богић Ракочевић и Александар Радоман.

Видео: Yоутубе