Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Природно и културно-историјско подручје Котора међу примјерима добре праксе на конференцији у Мостару

Природно и културно-историјско подручје Котора међу примјерима добре праксе на конференцији у Мостару
Датум објаве: 19.07.2019 21:27 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуУ Мостару је данас одржана конференција “Одрживи туризам и културна баштина”, усмјерена на управљање и туризам у мјестима свјетске баштине УНЕСЦО. Конференцију је отворила директорица УНЕСЦО Регионалног бироа за науку и културу у Европи, Ана Луиза Тхомпсон Флорес и градоначелник Мостара, Љубо Бешлић.

У оквиру сесије “Примјери добре праксе” генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, Милица Николић, говорила је о искуству Црне Горе у односу на Природно и културно-историјско подручје Котора и очување статуса на УНЕСЦО листи, доминантно заснованих на Акционом плану за постизање Одлуке Комитета из Истанбула.

На конференцији су презентована искуства и изазови управљања у доба повећаног туристичког притиска на цијели регион, који са собом доноси негативне посљедице попут претјеране урбанизације, промјена у начину живота локалног становништва, те утицаја на изузетне, универзалне вриједности подручја.

На конференцији су говорили и градоначелник Дубровника, Мато Франковић, представница града Сплита, Јасна Јерков, представник регије Крита, Димитрос Микелогианис, те представници УНЕСЦО, Синиша Шешум и Петер Дебрине.