Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања: Предузете бројне мјере у циљу ревалоризације културних добара

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања: Предузете бројне мјере у циљу ревалоризације културних добара
Датум објаве: 19.07.2019 21:55 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић одговарао је данас на питања посланика у Скупштини Црне Горе.

Једно од питања, које је поставила посланица Демократског фронта Бранка Бошњак, тицало се ревалоризације културних добара у складу са одредбама Закона о заштити културних добара, односно за која покретна добра је поуздано утврђено да недостају.

Одговарајући на наведено питање, министар Богдановић истакао је како су бројне анализе из протеклог периода указале на недостатке са аспекта документационе заштите културних добара, усљед чега је покренут поступак ревалоризације.

Морам нагласити да је у питању веома сложен, комплексан и дугорочан поступак, који се први пут спроводи, а за чију је имплементацију Министарство културе у периоду од 2013-2014. године, ангажовало преко 250 стручњака, различитог профила, са квалификацијама, конзерватори и рестауратори, архитекте, историчари умјетности, археолози, етнолози, историчари и други, кроз рад 45 стручних и 29 техничких тимова. У односу на дио Вашег питања, указаћу на званичне резултате овог пројекта, који су дати у Извјештају о имплементацији Пројекта „Ревалоризација културних добара Црне Горе“, који је Влада Црне Горе усвојила на приједлог Министарства културе (Закључак број 08-1978 ̸4 од 4. септембра 2014. године).

Званични резултати дати су у Извјештају о имплементацији пројекта “Ревалоризација културних добара Црне Горе”, у којем је наведено да је обрађено 1764 културних добара, од чега 478 покретних са 91.248 предмета, те да у том тренутку није евидентирано 9.415 предмета у оквиру 63 збирке које имају статус покретних културних добара.

Наглашавам да имамо одређену резерву када се говори о броју недостајућих покретних културних добара утврђеном на основу ревалоризације, нарочито из разлога што су наведени резултати били дио анализе спроведене у том тренутку и на основу документације која је била доступна стручним тимовима. Из тог разлога, а нарочито након суочавања са актуелним изазовима у Народном музеју Црне Горе, Министарство културе је интензивирало активности на утврђивању чињеничног стања, када је у питању тачан број предмета са статусом културно добро, који евентуално недостаје или није евидентиран током поступка ревалоризације – рекао је он.

Министар Богдановић подсјетио је како ревалоризација подразумијева и сферу непокретних добара.
Када су у питању непокретна културна добра, током процеса ревалоризације наилази се на бројне потешкоће, почев од дефинисања границе културног добра и његове заштићене околине, власничких односа и других правно административних проблема, што је у знатној мјери отежавало и још увијек отежава коначно издавање рјешења о статусу културно добро.

Из тог разлога, Управа за заштиту културних добара ревалоризовала је и објавила у Службеном листу Црне Горе непокретна културна добра Историјско језгро Цетиње, Бедеми са бастионима и Стари град Будва, Свети Стефан, Стари град Бар са чаршијом и подграђем и Стари град Улцињ – истакао је Министар.