Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Богдановић-Царевић: Програми из области културе од изузетног значаја за Будву

Богдановић-Царевић: Програми из области културе од изузетног значаја за Будву
Датум објаве: 24.07.2019 19:52 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуТоком посјете, он се састао са предсједником Општине Будва Марком Царевићем и културним посленицима града, а посјетио је ЈУ “Будва Град театар”, Археолошки музеј и тврђаву Могрен.

Програми из области културе од вишеструког су значаја – почев од валоризације баштине, све до фестивалских садржаја који утичу и на туристичку понуду града, наглашено је током састанка министра Богдановића и предсједника Општине Будва Марка Царевића.

Министар Богдановић истакао је како је Министарство културе ове године у пројекте у Будви уложило значајна средства, при чему је највећи дио тих средстава опредијељен за конзерваторске мјере на остацима Виле рустике у Миришту, те на драмски програм овогодишњег “ Будва Град театра”.


мкуДанашњи саговорници истакли су како је у наредном периоду потребан још динамичнији рад у циљу валоризације бројних локалитета – при чему су посебно наглашене тврђаве Космач и Могрен, те подводна археолошка баштина будванског акваторијума.

Такође, посебна пажња је посвећена Бедимима са Бастионом и договорено је да ће, на основу постојећег конзерваторског пројекта, већ наредне године, отпочети вишегодишње активности на унапређењу стања овог јединственог културног добра.

Током састанка је иницирано и обнављање будванског музичког фестивала "Пјесма Медитерана", при чему је наглашено како је такав програмски садржај потребан Будви као метрополи туризма и туристичком центру Црне Горе, али и цјелокупној црногорској културној сцени. 


мку
Саговорници су оцијенили како је Будва добар примјер промоције Црне Горе као атрактивне филмске и туристичке дестинације, те да заједницким активностима то треба додатно афирмисати.

Након састанка у Општини Будва, министар Богдановић посјетио је и ЈУ “ Будва Град театар ”. Он је са руководством те установе разговарао о текућем програму, те о могућностима да “Будва Град театар” у перспективи завриједи статус манифестације од посебног значаја.

Министар Богдановић данас је посјетио Археолошки музеј у Будви, те тврђаву Могрен.Могу рећи како је ова посјета за нас била од изузетног значаја, јер програме из области културе видимо као један од битних механизама и мкупотстицаја саме туристичке сезоне у Будви. Управо из тог разлога, са господином Царевићем посебно сам говорио о овогодишњем Град театру, али и о предстојећем издању фестивала Сеа Данце – с обзиром на то да су у питању најпосјећенији програми. Када је ријеч о текућој години, Министарство културе је у пројекте у Будви уложило значајна финансијска средства. Најиздашније инвестиције тицале су се конзерваторских мјера на остацима Виле рустике у Миришту, те драмског програма овогодишњег Град театра – истакао је министар Богдановић након данашње посјете.

Он је, уз то, упутио позив ствараоцима из Будве да се пријаве на предстојећи други конкурс у оквиру програма „Креативна Црна Гора“, истичући како ће овог пута за пројекте бити опредијељена још издашнија финансијска средства.

Видео: Yоутубе