Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Bogdanović-Carević: Programi iz oblasti kulture od izuzetnog značaja za Budvu

Bogdanović-Carević: Programi iz oblasti kulture od izuzetnog značaja za Budvu
Datum objave: 24.07.2019 19:52 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


mkuTokom posjete, on se sastao sa predsjednikom Opštine Budva Markom Carevićem i kulturnim poslenicima grada, a posjetio je JU “Budva Grad teatar”, Arheološki muzej i tvrđavu Mogren.

Programi iz oblasti kulture od višestrukog su značaja – počev od valorizacije baštine, sve do festivalskih sadržaja koji utiču i na turističku ponudu grada, naglašeno je tokom sastanka ministra Bogdanovića i predsjednika Opštine Budva Marka Carevića.

Ministar Bogdanović istakao je kako je Ministarstvo kulture ove godine u projekte u Budvi uložilo značajna sredstva, pri čemu je najveći dio tih sredstava opredijeljen za konzervatorske mjere na ostacima Vile rustike u Mirištu, te na dramski program ovogodišnjeg “ Budva Grad teatra”.


mkuDanašnji sagovornici istakli su kako je u narednom periodu potreban još dinamičniji rad u cilju valorizacije brojnih lokaliteta – pri čemu su posebno naglašene tvrđave Kosmač i Mogren, te podvodna arheološka baština budvanskog akvatorijuma.

Takođe, posebna pažnja je posvećena Bedimima sa Bastionom i dogovoreno je da će, na osnovu postojećeg konzervatorskog projekta, već naredne godine, otpočeti višegodišnje aktivnosti na unapređenju stanja ovog jedinstvenog kulturnog dobra.

Tokom sastanka je inicirano i obnavljanje budvanskog muzičkog festivala "Pjesma Mediterana", pri čemu je naglašeno kako je takav programski sadržaj potreban Budvi kao metropoli turizma i turističkom centru Crne Gore, ali i cjelokupnoj crnogorskoj kulturnoj sceni. 


mku
Sagovornici su ocijenili kako je Budva dobar primjer promocije Crne Gore kao atraktivne filmske i turističke destinacije, te da zajednickim aktivnostima to treba dodatno afirmisati.

Nakon sastanka u Opštini Budva, ministar Bogdanović posjetio je i JU “ Budva Grad teatar ”. On je sa rukovodstvom te ustanove razgovarao o tekućem programu, te o mogućnostima da “Budva Grad teatar” u perspektivi zavrijedi status manifestacije od posebnog značaja.

Ministar Bogdanović danas je posjetio Arheološki muzej u Budvi, te tvrđavu Mogren.Mogu reći kako je ova posjeta za nas bila od izuzetnog značaja, jer programe iz oblasti kulture vidimo kao jedan od bitnih mehanizama i mkupotsticaja same turističke sezone u Budvi. Upravo iz tog razloga, sa gospodinom Carevićem posebno sam govorio o ovogodišnjem Grad teatru, ali i o predstojećem izdanju festivala Sea Dance – s obzirom na to da su u pitanju najposjećeniji programi. Kada je riječ o tekućoj godini, Ministarstvo kulture je u projekte u Budvi uložilo značajna finansijska sredstva. Najizdašnije investicije ticale su se konzervatorskih mjera na ostacima Vile rustike u Mirištu, te dramskog programa ovogodišnjeg Grad teatra – istakao je ministar Bogdanović nakon današnje posjete.

On je, uz to, uputio poziv stvaraocima iz Budve da se prijave na predstojeći drugi konkurs u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, ističući kako će ovog puta za projekte biti opredijeljena još izdašnija finansijska sredstva.

Video: Youtube