Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Počeo 33. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival

Počeo 33. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival
Datum objave: 02.08.2019 14:27 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUNa Kanli kuli sinoć je otvoreno 33. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival. Smotra, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture, ove će godine trajati do sedmog avgusta, i to na Kanli kuli, u amfiteatru dvorane „Park“ i na tvrđavi Forte Mare.

Na otvaranju festivala govorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je podsjetio kako je hercegnovski festival jedna od tri umjetničke smotre koje su zavrijedile status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Zahvaljujući umjetničkim dometima i produkcionim kapacitetima, uz kontinuiranu podršku Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi, najveći filmski festival u Crnoj Gori prepoznat je i izvan granica naše države, postavši nezaobilazna adresa ukrštanja stvaralačke sinergije sedme umjetnosti, te prezentacije i promocije recentnog domaćeg, ali i inostranog filmskog stvaralaštva. Mnogo toga na ovogodišnjem Montenegro film festivalu pokazuje pozitivne pomake u crnogorskoj i regionalnoj kinematografiji, kao i u njihovom sve boljem međusobnom i internacionalnom uvezivanju. Zato treba istaći da okosnicu glavnog programa ovdje na Kanli kuli čine najnovija ostvarenja crnogorskih autora, kao i filmovi u kojima je naša država obezbijedila koprodukcioni status. Spomenuo bih da su neki od tih filmova, realizovani uz inicijalnu podršku Ministarstva kulture, između dva festivalska izdanja, zabilježili zapažene uspjehe u inostranstvu. Poseban optimizam budi podatak koji nam pokazuje da ćemo na ovogodišnjem izdanju festivala imati priliku da vidimo četiri filmska ostvarenja sa većinskim učešćem crnogorske produkcije. Sve to govori o pozitivnim kretanjima u našoj kinematografiji, na čijoj je revitalizaciji ovaj resor s posebnom pažnjom radio u poslednjoj deceniji, stavljajući je u red djelatnosti koja predstavlja jedan od prioriteta razvoja crnogorske kulture – rekao je Ministar.

MKUPored ministra Bogdanovića na otvaranju je govorio i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, koji je podsjetio da Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival više od tri decenije promoviše regionalnu i svjetsku kinematografiju, autore i autorke koji svojim umijećem, talentom i hrabrošću kroz umjetnički iskaz ukazuju na ono što je problematično i jasno vidljivo, ali i ono što je sakriveno od nas, ničijom krivicom, do naše sopstvene.

“Zato mi je posebna čast što večeras, na otvaranju 33. izdanja festivala imamo svjetske premijere dva crnogorska filma. To pokazuje da razvoj kinematografije u Crnoj Gori ima podršku, ali i da hercegnovski festival filma ostaje najznačajnije mjesto promocije i afirmacije naših stvaralaca”, istakao je Katić i naglasio da film, kao umjetnička sila, sam po sebi nameće napredak – ne samo umjetnosti, već i individualne misli, utiče na širok krug onih koji ne pripadaju grupi filmskih stvaralaca, glumaca, uopšte učesnika u kreiranju tih posebnih, magičnih vidika ka prostranstvima za koja možda nismo bili ni svjesni da su nadomak naše mašte, misli i osjećanja.


Nagradu „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos afirmaciji Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festival dobila je diva jugoslovenskog filma Mira Banjac, a koju joj je uručio poslovni direktor Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala Zoran Živković.

“Časna nagrada jednog časnog čoveka koji je stub ovog festivala – Milana Žmukića. Zato, ova nagrada zaslužuje da joj čuvamo čast i dostojanstvo i ja se nadam da će tako i biti”, rekla je Mira Banjac i naglasila da je Herceg Novi zaslužio ovakav festival.

MKU“Festivali traju, a mi opstajemo. Pitaju se da li nam trebaju festivali? Da, nasušno nam trebaju! Želim vam dobro zdravlje. Hvala vam što ste odvojili vrijeme da provedete ove divne trenutke u ovom divnom gradu, od onih potrebnih, ali svakidašnjih briga koje svi mi imamo. Počastite se jednom lijepom kulturom, lijepim trenucima, koji nisu baš svakidašnji. Moram da kažem da mi je čast što sam dio filma koji će otvoriti ovaj festival”, poručila je Banjac. 

Zatim je pozvala na scenu glumice Mariju Škaričić i Dubravku Drakić, rediteljku Mariju Perović i sve žene koje su došle na otvaranje festivala - žene u filmskoj industriji: glumice, rediteljke, producentkinje, scenografkinje, scenaristkinje, kostimografkinje, kako bi sve one zajedno otvorile 33. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival.

Ovogodišnji festival će imati tri različita segmenta. U okviru takmičarske selekcije biće prikazano 14 dugometražnih filmova, te 16 studentskih filmova. Pored toga, na tvrđavi Forte Mare svakog dana biće organizovan program „Kino Evropa“, tokom kojeg će biti predstavljeno ukupno 13 ostvarenja.

Uz Ministarstvo kulture, pokrovitelj 33. izdanja Festivala je i Opština Herceg Novi, a manifestaciju tradicionalno organizuje JU „Herceg Fest“.

Foto: Link
Video: Youtube