Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Почео 33. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал

Почео 33. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал
Датум објаве: 02.08.2019 14:27 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУНа Канли кули синоћ је отворено 33. издање Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал. Смотра, чији је покровитељ Министарство културе, ове ће године трајати до седмог августа, и то на Канли кули, у амфитеатру дворане „Парк“ и на тврђави Форте Маре.

На отварању фестивала говорио је министар културе Александар Богдановић, који је подсјетио како је херцегновски фестивал једна од три умјетничке смотре које су завриједиле статус манифестације од посебног значаја за културу Црне Горе.

Захваљујући умјетничким дометима и продукционим капацитетима, уз континуирану подршку Министарства културе и Општине Херцег Нови, највећи филмски фестивал у Црној Гори препознат је и изван граница наше државе, поставши незаобилазна адреса укрштања стваралачке синергије седме умјетности, те презентације и промоције рецентног домаћег, али и иностраног филмског стваралаштва. Много тога на овогодишњем Монтенегро филм фестивалу показује позитивне помаке у црногорској и регионалној кинематографији, као и у њиховом све бољем међусобном и интернационалном увезивању. Зато треба истаћи да окосницу главног програма овдје на Канли кули чине најновија остварења црногорских аутора, као и филмови у којима је наша држава обезбиједила копродукциони статус. Споменуо бих да су неки од тих филмова, реализовани уз иницијалну подршку Министарства културе, између два фестивалска издања, забиљежили запажене успјехе у иностранству. Посебан оптимизам буди податак који нам показује да ћемо на овогодишњем издању фестивала имати прилику да видимо четири филмска остварења са већинским учешћем црногорске продукције. Све то говори о позитивним кретањима у нашој кинематографији, на чијој је ревитализацији овај ресор с посебном пажњом радио у последњој деценији, стављајући је у ред дјелатности која представља један од приоритета развоја црногорске културе – рекао је Министар.

МКУПоред министра Богдановића на отварању је говорио и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, који је подсјетио да Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро Филм Фестивал више од три деценије промовише регионалну и свјетску кинематографију, ауторе и ауторке који својим умијећем, талентом и храброшћу кроз умјетнички исказ указују на оно што је проблематично и јасно видљиво, али и оно што је сакривено од нас, ничијом кривицом, до наше сопствене.

“Зато ми је посебна част што вечерас, на отварању 33. издања фестивала имамо свјетске премијере два црногорска филма. То показује да развој кинематографије у Црној Гори има подршку, али и да херцегновски фестивал филма остаје најзначајније мјесто промоције и афирмације наших стваралаца”, истакао је Катић и нагласио да филм, као умјетничка сила, сам по себи намеће напредак – не само умјетности, већ и индивидуалне мисли, утиче на широк круг оних који не припадају групи филмских стваралаца, глумаца, уопште учесника у креирању тих посебних, магичних видика ка пространствима за која можда нисмо били ни свјесни да су надомак наше маште, мисли и осјећања.


Награду „Милан Жмукић“ за изузетан допринос афирмацији Филмског фестивала Херцег Нови - Монтенегро филм фестивал добила је дива југословенског филма Мира Бањац, а коју јој је уручио пословни директор Филмског фестивала Херцег Нови - Монтенегро филм фестивала Зоран Живковић.

“Часна награда једног часног човека који је стуб овог фестивала – Милана Жмукића. Зато, ова награда заслужује да јој чувамо част и достојанство и ја се надам да ће тако и бити”, рекла је Мира Бањац и нагласила да је Херцег Нови заслужио овакав фестивал.

МКУ“Фестивали трају, а ми опстајемо. Питају се да ли нам требају фестивали? Да, насушно нам требају! Желим вам добро здравље. Хвала вам што сте одвојили вријеме да проведете ове дивне тренутке у овом дивном граду, од оних потребних, али свакидашњих брига које сви ми имамо. Почастите се једном лијепом културом, лијепим тренуцима, који нису баш свакидашњи. Морам да кажем да ми је част што сам дио филма који ће отворити овај фестивал”, поручила је Бањац. 

Затим је позвала на сцену глумице Марију Шкаричић и Дубравку Дракић, редитељку Марију Перовић и све жене које су дошле на отварање фестивала - жене у филмској индустрији: глумице, редитељке, продуценткиње, сценографкиње, сценаристкиње, костимографкиње, како би све оне заједно отвориле 33. Филмски фестивал Херцег Нови - Монтенегро филм фестивал.

Овогодишњи фестивал ће имати три различита сегмента. У оквиру такмичарске селекције биће приказано 14 дугометражних филмова, те 16 студентских филмова. Поред тога, на тврђави Форте Маре сваког дана биће организован програм „Кино Европа“, током којег ће бити представљено укупно 13 остварења.

Уз Министарство културе, покровитељ 33. издања Фестивала је и Општина Херцег Нови, а манифестацију традиционално организује ЈУ „Херцег Фест“.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе