Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

ЈАВНИ КОНКУРС За реализацију сликарског мурала у оквиру “Сеа данце” музичког фестивала

Датум објаве: 09.08.2019 12:24 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Расписивач конкурса: Министарство културе у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Адреса: Адреса: Улица Његошева бб, 81250 Цетиње, Црна Гора
Организатор конкурса: Министарством културе у сарадњи са УНДП, у оквиру пројекта „Креативна Црна Гора – економска валоризација и креативне индустрије“1. Уводне смјернице:

Циљ културне политике Црне Горе је развијање и промовисање културног и умјетничког стваралаштва, културних активности и културног живота уопште, валоризација културне баштине, допринос интеркултуралном дијалогу и очување посебности различитих културних идентитета, као помоћ у афирмацији идентитета Црне Горе као државе, и промовисању културних веза са другим земљама.

Јачањем националног идентитета Црне Горе, Министарство културе жели да стратешки у први план истакне и афирмише локалне производе, ствараоце и умјетност те да створи услове за стално присуство и афирмацију ових категорија на међународном нивоу. 

Циљ реализација пројектних активности везаних за подстицање креативних индустрија и савремене креативности, укључујући и идеје и инфраструктуру, у оквиру пројекта Креативна Црна Гора – Економска валоризација и креативне индустрије, који канцеларија УНДП спроводи у сарадњи са Министарством културе Црне Горе, јесте ефикасније промовисање културе с нагласком на иновације у културном и умјетничком стваралаштву. 


2. Циљ конкурса:

Циљ овог конкурса је да подстакне креативност независних умјетника и савременим црногорским ствараоцима обезбиједи међународну видљивост кроз презентацију свог израза у форми - мурала.

Потписивањем споразума између Министарства културе и “Сеа Данце”-а у продукцији “Мy Еxит Адвентуре”, овим конкурсом се, у оквиру пројекта Креативна Црна Гора – Економска валоризација и креативне индустрије, пружа прилика црногорским ствараоцима да своје квалитете и таленте покажу широј међунардној јавности на фестивалу, који ће се ове години одржати од 30.08. - 01.09.2019. године. У оквиру посебног тематског локалитета под називом “Ливинг цултуре”, биће оформљено неколико сегмената који ће црногорским умјетницима из сфере музике, ликовне умјетности и филма, пружити прилику за презентацију свог рада.


3. Предмет конкурса: 

Креирање пригодног сликарског мурала на предњој фасади фабрике “Бетонит” у Буљарици, на чијем локалитету ће се одржати “Сеа данце” фестивал. 

Креирање сликарског мурала укључује два сегмента:
- ауторски дизајн – идејно рјешење мурала и
- извођење одабраног рјешења на предметној локацији.

Од аутора се очекује достављање идејног рјешења (скица у форми вјеродостојног илустративног материјала), који треба да садржи сљедећи тематски оквир:

1) Фестивал се одржава на плажи, па сродни мотиви морају бити имплементирани у структуру илустративног предлошка;

2) Мурал мора бити третиран као савремени сликарски комад и као такав треба да пренесе и савремену перцепцију црногорског сликарства;

3) Визуелни идентитет “Сеа данце” фестивала и кампање “Живимо културу” морају бити имплементирани у сам илустративни предложак;

4) У оквиру саме поставке мурала на терену, потребно је предвидјети и мултимедијални сегмент, који директно кореспондира са илустративним предлошком у виду цјелине. Аутор може користити све савремене мултимедијалне форме попут: ВР-а, ЛЕД дисплаy-а, пројекција и сл.

Од аутора се очекује извођење/продукција мурала, на предметној локацију, најкасније до 29.08.2019. године.
Аутор поред идејног рјешења, треба да достави техничке спецификације за израду мурала, укључујући предлог свих трошкова.

МКУ
3.1. Техничке карактеристике и приказ зида на којем ће се радити мурал:


Опис локације: предња фасади фабрике “Бетонит” у Буљарици, на чијем локалитету ће се одржати “Сеа данце” фестивал.

Опис предметног зида:
Димензије зида који се осликова - А=17,50 м / Х=12,80 м;
Укупна радна површина: 160 м2 (без отвора за прозоре);

Фотографија 1. изглед предње фасаде фабрике “Бетонит” у Буљарицама 

Фотографија 2. предлог визуелног приказа мурала на предњој фасади фабрике “Бетонит” у Буљарицама

3.2. Конкурсни услови и рокови:

Аутор рјешење доставља електронски у форми репрезентативног визуала, илустрације или скице, на којем се прецизно може идентификовати тражени тематски оквир. Наведени илустративни прилог је потребно аплицирати на муралу кроз фото манипулацију. 

Мултимедијални сегмент, аутор доставља у форми текстуалне експликације, са јасно дефинисаним садржајем и техником потребном за реализацију.

Поред ауторског рјешења мурала и потребног мултимедијалног сегмента, аутор је дужан доставити у оквиру конкурсног рада за реализацију мурала 
предлог припадајућих трошкова продукције:

- превоза и смјештаја;
- хране;
- реализације скеле или елеватора; 
- материјала неопходног за осликавање мурала;
- остале пропратне опреме за реализацију мултимедијалног садржаја; као и
- осталих непланираних трошкова или трошкова које аутор предложи.

Аутор конкурсни рад доставља електронски на е-маил адресу креативне.индустрије@мку.гов.ме, са назнаком ЈАВНИ КОНКУРС за РЕАЛИЗАЦИЈУ МУРАЛА у оквиру СЕА ДАНЦЕ фестивала, и то у два посебна фајла, један са назнаком ИДЕЈНО РЈЕСЕЊЕ МУРАЛА, а други ПРОДУКЦИЈА.

Рок за достављање конкурсних радова је 18. август 2019. године, до поноћи.

Рок за почетак израде мурала је 20. август 2019. године, а рок за завршетак мурала је 29.08.2019. годинер. 

Конкурсни радови који не буду у складу са горе наведеним захтјевима, неће бити разматрани.

3.3. Право учешћа:

Право учешћа на конкурсу имају физичка лица: умјетници, креативци, аматери и професионалци из Црне Горе, који дјелују на пољу савременог стваралаштва.
Сваки од учесника, има право учешћа на овом конкурсу само са једним радом.


4. Општи услови
4.1. Критеријуми за оцјењивање радова:

▪ оригиналност конкурсног рјешења мурала......................................................од 0 до 30 бодова,
▪ визуелни идентитет и испуњеност тематских захтјева.......................................од 0 до 30 бодова,
▪ рационалност и економичност рјешења.............................................................од 0 до 40 бодова.

4.2. Награде

Расписивач конкурса обезбјеђује награду за најбоље идејно рјешење мурала у износу од 1,000 € (ЕУР) и обезбјеђује средства за продукцију и извођење мурала на предметној локацији.

Напомена: Учешће у главном фонду награда односи се на све учеснике који испуне услове конкурса. Награде и средства за продукцију и извођење мурала на предметној локацији су дате и исплаћиваће се у бруто износу, а са изабраним аутором ће се склопити уговор за продукцију и реализацију мурала. 
Сви приспјели радови који задовоље услове конкурса биће изложени на јавној изложби заједно са награђеним радом учесника конкурса, у оквиру изложбе креативних индустрија на Дукљи, планираној за септембар мјесец 2019. године. 

4.3. Власничка права

Власничка права награђених радова прелазе у власништво Министрства културе, послије исплате награда. Расписивач конкурса, радове може користити искључиво у наведену сврху, у цијелини или сегментима. Своју сагласност на горе поменуте услове аутор рада даје самим учешчем на конкурсу, док ауторска права идејног рјешења мурала аутор задржава. 


5.0 Жири

5.1. Састав жирија
Чланови:
- мр Здравко Делибашић, продекан за наставу, Факултет за ликовну умјетност, Цетиње 
- Сања Шаматић, програмска менаџерка ЕXИТ фестивала
- Милица Вушуровић, дипл.инг.арх, представник Министарства културе
- мр Слађана Лазаревић, дипл.инг.арх, УНДП програмска менаџерка
- мр Никола Радоњић – Бада, УНДП консултант за културне политике и креативне индустрије


Секретар жирија:
- Мирко Јовановић, УНДП консултант за антропологију

5.2. Резултати конкурса биће објављени на сајту Министарства културе најкасније до 20. августа 2019. године. 

МКУ
Предлог визуелног приказа мурала на предњој фасади фабрике “Бетонит” у Буљарицама