Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

ИПА пројекат 3Ц: Одржан први састанак партнера

ИПА пројекат 3Ц: Одржан први састанак партнера
Датум објаве: 30.08.2019 13:59 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУУ Подгорици је 28. и 29. августа, уз присуство партнера из Црне Горе, Италије и Албаније, одржан први (кицк офф) састанак у оквиру реализације ИПА пројекта 3Ц “Прекогранична размјена са циљем развоја културе и креативних индустрија”.

На састанку су представљене главне активности пројекта које подразумијевају оснивање три мултифункционална креативна хаба у Црној Гори, Италији и Албанији и успостављање прекограничне мреже сарадње са циљем развоја културе и креативних индустрија. Партнери су дефинисали будуће моделе сарадње и план активности чија је реализација предвиђена до краја године, а било је ријечи и о моделима и механизмима имплементације пројеката финансираних кроз предприступне фондове Европске уније. Наглашено је да радни пакети који се односе на инвестиције, а који ће допринијети рестаурацији Зграде Затвора у Старом граду Котору, зграде Киностудија у Тирани и Трга Гамзи у Пуљи, представљају посебан бенефит у даљој реализацији пројекта. 

Пројекат 3Ц, вриједан око 4,3 милиона еура, подржан је у оквиру прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора, а има за циљ унапријеђење сарадње релевантних актера у програмском подручију, кроз успостављање иновативних културних и креативних центара са резиденцијалним умјетничким програмима и формирање заједничких прекограничних мрежа сарадње. Министарства културе Црне Горе је главни партнер у реализацији пројекта, а пројектни партнери су Министарство економије Црне Горе, Министарство културе Републике Албаније, Институт за заштиту споменика културе “Гани Стразимири”, Албанија, Регија Пуља - Одјељење за туризам, економију, културу и територијални развој, Италија, Регија Молизе, Италија и Фондација културе, Молизе. Придружени партнери су Национални центар за кинематографију, Албанија и Фондација Грамсци, Пуља, Италија.