Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Почело 49. издање „Ратковићевих вечери поезије“

Почело 49. издање „Ратковићевих вечери поезије“
Датум објаве: 04.09.2019 10:37 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУУ Бијелом Пољу синоћ је свечано отворено 49. издање манифестације „Ратковићеве вечери поезије“. 
Овогодишњи програм једне од најзначајнијих и најдуговјечнијих књижевних смотри у нашој држави трајаће три дана, а манифестацију је отворио министар културе Александар Богдановић.

Он је нагласио како је мало градова у регији у којима једна књижевна манифестација може рачунати на ниво ентузијазма какав се сваког септембра сријеће у Бијелом Пољу, током трајања „Ратковићевих вечери поезије“.

Током ове скоро двије деценије новог миленијума били смо свједоци гашења немалог броја књижевних манифестација у региону, док су се пјесничке збирке на тржишту књига повлачиле пред најездом комерцијалних издања, а позиција пјесника у друштву све је више постајала егзистенцијална авантура. У том контексту открива се значај истрајности концепта „Ратковићевих вечери поезије“, што нас обавезује да се према овој манифестацији односимо с посебном одговорношћу, али и да трагамо за иновираним формама популаризације поезије и њеног увезивања с умјетничким изразима које доноси ново доба. Држава Црна Гора правовремено је препознала потребу додатног ангажмана, којим би се поменути проблеми превазишли, захваљујући чему су 2010. године Ратковићеве вечери поезије добиле статус манифестације од посебног значаја за културу, што је омогућило не само њен опстанак, већ и обезбједило битну логистику за изналажење нових модела афирмације пјесништва и књижевности уопште – нагласио је он.

МКУТоком отварања, присутне је поздравио и предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић.
Ристо Ратковић је галерију ликова из наше средине, свог завичаја, портретисао парадигматично у негативном и позитивном смислу, онако како то ванвремено књижевности чини висперније и убједљивије од свих научних области. Он је стуб наше духовности, срастао са нашом свијешћу да му се посвећујемо, не само годишњим свечарским и такмичарским чином, већ да кроз културну размјену у окружењу проносимо његове пјесничке искре и прозне слике времена у којем је живио – рекао је Смоловић.

Директор ЈУ „Ратковићеве вечери поезије“ Кемал Мусић казао је како је та манифестација, након готово пола стољећа постојања, и сама постала – поезија.

Учвршћујемо наше темеље на промишљеностима и сазнањима, традицији и културним, моралним, социјалним и етничким вриједностима, а све у циљу његовања стваралаштва и умјетничког обликовања појединца и колектива, са амбицијом да то буде знак препознавања вриједности и суви печат на богатој црногорској умјетничкој сцени – истакао је он.

Видео: Yоутубе