Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Богдановић – Гарибалди: Пројектима из области културе јачамо односе између Црне Горе и Републике Италије

Богдановић – Гарибалди: Пројектима из области културе јачамо односе између Црне Горе и Републике Италије
Датум објаве: 04.09.2019 17:13 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуМинистар културе Александар Богдановић сусрео се данас на Цетињу са Анитом Гарибалди, праунуком италијанског генерала и револуционара Ђузепеа Гарибалдија.

Саговорници су оцијенили значај историјских односа између Гарибалдија и црногорске династије Петровић Његош, као и утицаја који су његове идеје имале на ослободилачки покрет у Црној Гори у другој половини 19. вијека.

Министар Богдановић је нагласио важност посјете госпође Гарибалди Црној Гори као још једног признања традиције билатералних односа са Републиком Италијом чијем је развоју посебно допринио генерал Гарибалди. Додатно, министар Богдановић је исказао спремност и отвореност црногорског сектора културе за реализацију заједничких пројеката и активности које би промовисале како традиционалну умјетност, са освртом на историјске односе, тако и савремену црногорску и италијанску умјетничку сцену.

Госпођа Гарибалди је исказала огромну част због своје прве посјете Црној Гори, земље којој је њен предак био изузетно привржен и посвећен. Такође је нагласила да је њена породица основала Гарибалдијев музеј у којем је посебан дио посвећен односима са балканским земљама, као и да са њихове стране постоји велико интересовање за заједничке активности из области културе.

Договорено је да у наредном периоду буду осмишљене заједничке иницијативе за размјену научника из области историје и културе, као и младих умјетника из свих области културно-умјетничког стваралаштва.