Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржана прва сједница Савјета за филмску дјелатност: Афирмисати домаћи филм и Црну Гору као филмску дестинацију

Одржана прва сједница Савјета за филмску дјелатност: Афирмисати домаћи филм и Црну Гору као филмску дестинацију
Датум објаве: 06.09.2019 16:30 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуУ Министарству културе данас је одржана прва сједница Савјета за филмску дјелатност, којом је предсједавао министар Александар Богдановић. Сједници су присуствовали чланови Савјета – глумци Стефан Капичић и Габријел Гарко, те предсједник Филмског центра Црне Горе Сехад Чекић и предсједник Удружења продуцената и редитеља Црне Горе Иван Мариновић.

Током сједнице, разматрана су бројна питања из области кинематографије – при чему је наглашено како су у протеклом временском оквиру предузете бројне мјере у циљу њеног унапријеђења. У том контексту, чланови Савјета посебно су акцентовали значај недавног пријема Црне Горе у „Еуримагес“, чијим је средствима недавно подржан и први копродукцијски пројекат чији је носилац једна продуцентска кућа из наше државе. Притом, министар Богдановић је информисао чланове Савјета како је Министарство културе, путем програма „Креативна Црна Гора“, подржало пројекат „ВР Монтенегро“ продукцијске куће „Артикулација“, који ће у битној мјери унаприједити промоцију Црне Горе као филмске дестинације – а који је већ дао и прве конкретне резултате.

мкуЧланови Савјета истакли су како охрабрује чињеница да се у Црној Гори ове године снима више филмова, али да је неопходно уложити још много труда како би њени потенцијали били у потпуности искоришћени. У том смислу, глумци Капичић и Гарко нагласили су како ће у будућем времену и сами бити посвећени промоцији наше државе у иностраним продукцијским кућама. Уз то, на сједници је наглашена потреба што скоријег успостављања подстицаја за филмске дјелатнике, али и увођења јасног законског оквира којим би били дефинисани сви услови под којима би инострани продуценти могли да снимају филмове и сродне формате на локацијама у Црној Гори.

Једна од тема тицала се и могућности усавршавања младих црногорских филмских радника, при чему је наведено како су иницијалне мјере на том плану већ покренуте – с обзиром да су већ обављене прве посјете реномираним националним институцијама попут Британске филмске академије у Лондону.

Како су се чланови Савјета сагласили, пут ка развоју црногорске кинематографије подразумијеваће изузетно захтјеван рад свих структура из те области – почев од администрације, преко самих радника и продуцената, уз што већу подршку релевантних института из иностранства.

мкуСигурно је и како данас можемо рећи да су у протеклом времену направљени бројни искораци, у служби испуњења кључних циљева које смо поставили – а то је јачање црногорског филма, много активнији ангажман на плану копродукција и, наравно, већа видљивост Црне Горе као филмске дестинације. У том погледу, данас смо посебно говорили о интензивном раду Филмског центра, недавном пријему Црне Горе у „Еуримагес“, који је већ подржао један црногорски пројекат, али и добрим идејама које смо подржали – попут сервиса „ВР Монтенегро“ продукцијске куће „Артикулација“. Како су констатовали и чланови Савјета, све то били су изузетно важни кораци, чије ефекте већ можемо видјети на конкретним примјерима. Но, оно што је важније – јесте да сам током данашње сједнице чуо бројне идеје које се тичу будућег временског периода. Чланови Савјета су, свако из своје области рада, посебно интересовање показали за промоцију црногорске продукције и обезбјеђивање потенцијалих копродукција, али и за унапријеђење филмске инфраструктуре – тим прије јер у плану још од раније имамо оснивање филмског студија – истакао је министар Богдановић након данашње сједнице.

Након сједнице чланови Савјета за филмску дјелатност састали су се са представницима Удружења глумаца Црне Горе и Удружења филмских продуцената и редитеља Црне Горе, са којима су детаљније разговарали о актуелном стању и мјерама које је потребно предузети у правцу унапријеђења њиховог рада.МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ