Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Пројекат Библиотеке за слијепе међу десет најбољих у Европи

Пројекат Библиотеке за слијепе међу десет најбољих у Европи
Датум објаве: 09.09.2019 13:27 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУПројекат Библиотеке за слијепе “Љепоте Црне Горе на длану” одабран је међу десет најбољих, у оквиру позива Савјета Европе за достављање прича о европској културној баштини, који се реализује као дио манифестације Дани европске баштине. 

Други по реду Позив за достављање прича реализован је широм Европе априла 2019. године, а међународни жири је од 80 пријављених прича изабрао десет, чија ће реализација бити финансирана са износом од по 10,000€.

Пројекат “Љепоте Црне Горе на Длану” базиран је на презентацији двадесет историјских знаменитости Црне Горе у 3Д формату и снимању аудио водича са кратком причом о сваком предмету. Циљ пројекта је приближавање сегмената културне баштине особама оштећеног вида, које због сензорних ограничења нијесу имале прилику да се упознају са широким спекторм културних добара у Црној Гори. Пројекат промовише иновативан и функционалан приступу у презентацији и популаризацији културне баштине, а подразумијева укључивање свих категорија друштва, уз тежњу да подстакне на дубље истраживање знаменитости локалне и националне културе. 

Позив за достављање прича о европској културној баштини је иницијатива која се реализује у оквиру Дана европске баштине, са циљем наглашавања европске димензије културног насљеђа, али и истицања значаја локалних заједница које су укључене у обиљежавање Дана европске баштине на европском и националном нивоу. 

Позив је био намијењен локалним заједницама из 50 држава потписница Европске конвенције о култури које су у последње три године организовале макар један догађај у оквиру Дана европске баштине, добитницима Еуропа Ностра награде и локалитетима којима је додијељена Европска ознака за културну баштину (Еуропеан Херитаге Лабел).