Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Албанији одржан партнерски састанак ИПА пројекта ХАМЛЕТ

У Албанији одржан партнерски састанак ИПА пројекта ХАМЛЕТ
Датум објаве: 09.09.2019 13:52 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУЧетврти састанак партнера на ИПА пројекту ХАМЛЕТ одржан је у Драчу, Албанија, у организацији Министарства културе Републике Албаније и Истраживачког института УРИ. 

На састанку је дефинисан план реализације активности у 2019. години, а било је ријечи и о реализованим мапирањима програмских територија и округлим столовима, од којих је један одржан на Утврђењу Бесац на Вирпазару. Партнери су разговарали и о реализацији активности које подразумијева постављање информативне и путне сигнализације на програмским територијама. Том приликом је договорено да ће у наредном периоду бити дефинисан заједнички концепт и дизајн табли који ће, уз поштовање националног законодавства, бити примјењив на цијело прекогранично подручје. Поред наведеног, презентован је концепт веб платформе, која ће служити за туристичку презентацију локалитета укључених у пројекат, а најављено је и објављивање позива намијењеног писцима из Црне Горе, Италије и Албаније, који ће писати кратке приче са циљем валоризације легенди и нематеријалне културне баштине укључених територија. 

Пројекат ХАМЛЕТ, реализује се у оквиру Првог позива Интеррег ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора, а базиран је на промоцији мање познатих туристичких дестинација које баштине руралну архитектуру и културну посебност. Изабрани локалитети у Црној Гори који ће бити обухваћени пројектом су простор Скадарског језера и Бихорска област, а главне активности пројекта, који се реализује до априла 2020. године, односе се на промоцију материјалне и нематеријалне културне баштине, посебно традиционалних заната, са циљем туристичке валоризације. Министарство културе на овом пројекту учествује као пројектни партнер, а Заједница општина Црне Горе као придружени партнер. Главни партнер на пројекту је Министарство културе Албаније, а остали партнери су Истраживачки институт УРИ из Албаније, ЦНА Бари (Занатска комора) и Пуглиа Промозионе (Регионална агенција за туризам), док је Регија Пуља придружени партнер. Одобрени буџет пројекта износи 975,800.00 €, од чега је предвиђени буџет Министарства културе 203,260.00 €.