Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Министарству културе отворена изложба „Веронеси & море“

У Министарству културе отворена изложба „Веронеси & море“
Датум објаве: 09.09.2019 21:55 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуИзложба италијанске апстракције „Веронеси & море“ отворена је вечерас у Министарству културе на Цетињу.

На изложби, коју поводом 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Црне Горе, представља Амбасада Репубике Италије у Црној Гори у сарадњи са Министарством културе и Модерном галеријом Будве, у оквиру Трећег издања Фестивала „Ода животу – Оде то Лифе“, представљени су радови чувених италијанских умјетника као што су Луиђи Веронези, Мауро Ређани и Фаусто Мелоти.

Поменути умјетници су, иначе, потписници „Манифеста прве колективне изложбе италијанске апстрактне умјетности“, који је потписан у Торину, четвртог марта 1934. године.

Отварајући изложбу министар културе Александар Богдановић је истакао да поставку „Веронеси & море“ чини много уникатних елемената, због чега је ријеч о посебном догађају у нашем културном животу. Како је додао, у цијелом процесу презентације радова могу се препознати и одлични резултати сарадње Амбасаде Републике Италије у Црној Гори, Министарства културе и Модерне галерије у Будви, као и организатора Фестивала „Ода животу“, како би се нашој публици омогућио увид у једну особену фазу италијанске апстракције.

мку“Представљајући период у коме су млади футуристи Луиђи Веронези, Мауро Ређани и Фаусто Мелоти, потписавши “Манифест прве колективне изложбе италијанске апстрактне умјетности” 1934. у Торину, надахнуто и младалачки бескомпромисно истраживали нове хоризонте умјетности. Зато се може рећи да ова изложба уједно свједочи и о свјетским достигућима велике културе каква је италијанска у сегменту преиспитивања и ширења оквира сопственог културног насљеђа”- додао је министар и истакао да изложбу, због које смо се окупили данас на Цетињу, са аспекта рефлексије на претходну сарадњу Министарства културе и Амбасаде Италије, цијенимо као логичан и неопходан наставак промоције дијалога наше двије земље кроз умјетност и културу.
“Посебно имајући у виду да се одржава у години у којој славимо 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Црне Горе” - истакао је он.

Уз министра Богдановића на изложби је говорио и амбасадор Републике Италије у Црној Гори Лука Зелиоли.

“Изложба „Веронеси & море“ у самом сједишту Министарства културе представља велику част, јер нам омогуц́ава да упознамо црногорску јавност са можда мање познатим италијанским ликовним покретом, који је ипак у великој мјери утицао на умјетнички развој савремене Италије. Главни протагониста ове вечери је прије свега дјело Луиђија Веронезија, али поред његових дјела изложена су и занимљива дјела Фауста Мелотија и Маура Ређанија. У питању су умјетници који су допринијели стварању и развоју такозване "италијанске апстрактне умјетности" која се 1930-их година претворила у прави умјетнички покрет. Ти умјетници су се позвали на претходна и оригинална искуства сликара попут Малевича, Кандинског, Мондријана, Клеа - видјец́ете да неколико изложених радова подсјећају управо на њих – па су на неки начин представљали прави прекид у умјетничкој панорами тог времена. Управо због овог „прекида “ класичних шема, италијански апстракционисти несумњиво заслужују да буду познати и уважени: својим радом су допринијели доношењу нових стилова и нових праваца, нових инспирација које су касније утицале на савремено развијање италијанске умјетности, од сликарства до кинематографије па до позоришних представа” – рекао је он.

Фото: Флицкр
Видео: Yоутубе