Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Награде “БИГ СЕЕ” за два пројекта из програма “Креативна Црна Гора”

Награде “БИГ СЕЕ” за два пројекта из програма “Креативна Црна Гора”
Датум објаве: 10.09.2019 11:48 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУДвије идеје које су подржане кроз програм Министарства културе “Креативна Црна Гора” добиле су престижне награде “БИГ СЕЕ”, које додјељује словеначко удружење “Завод жиг”.

Ријеч је о пројектима “Соларна клупа” ауторке Марије Бојовић и “Пасара Wооден Боат” радионице “Плаформа”, односно аутора Витомира Вујовића. Оба пројекта наградјена су у категорији “БИГ СЕЕ Wоод”

Поменуте награде уједно су и велико признање програму “Креативна Црна Гора”, у оквиру којег је Министарство културе подржало 11 младих црногорских аутора, у настојању да идеје умјетника буду представљене домаћем и ширем тржишту. 

Подсјетимо, ауторка Марија Бојовић представила је прву црногорску соларну клупу - производ који је већ нашао пут до тржишта, те је дио мобилијара на више локација у Црној Гори. Са друге стране, радионица “Плаформа”, која се бави производњом традиционалних барки, не само да је подржана као креативна идеја, већ и као пројекат из сфере нематеријалне баштине Црне Горе.

У оквиру програма “Креативна Црна Гора” ускоро слиједи расписивање и другог конкурса, уз још већи буџет који ће бити опредијељен ауторима идеја из области креативних индустрија.

За признања “БИГ СЕЕ” сваке године конкуришу пројекти из 19 држава југоисточне Европе, и то из различитих области дизајна.