Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Bogdanović: Neprihvatljiv svaki atak na medijsku zajednicu, Vlada konstantno unapređuje ambijent za njihovo djelovanje

Bogdanović: Neprihvatljiv svaki atak na medijsku zajednicu, Vlada konstantno unapređuje ambijent za njihovo djelovanje
Datum objave: 12.09.2019 12:28 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUU Podgorici je danas, u organizaciji Evropske komisije, otvoren forum “Dani medija EU - Zapadni Balkan”. Ključna tema ovogodišnjeg izdanja foruma, koji je uspostavlien 2017. godine, tiče se politike i medija, a program će trajati dva dana.

Forum je otvorio ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, koji je pozdravio učesnike skupa, među kojima je bio i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

U svom obraćanju, ministar Bogdanović istakao je kako se medijski pluralizam u Crnoj Gori, uz ostalo, ogleda i u činjenici da u njoj danas djeluje 140 medija, te da su stvaranje neophodnih uslova za njihov nesmetan i bezbjedan rad, unaprjeđenje ukupnog medijskog ambijenta i garancija slobode izražavanja i profesionalnog informisanja, ključni ciljevi kojima teži Vlada Crne Gore.

Sloboda izražavanja kao osnovno ljudsko pravo je neprikosnovena, ali sa sobom nosi i odgovornost, kako prema činjenicama tako i prema javnosti. Visoki etički principi i samoregulacija su zato izuzetno važni, posebno za demokratije u razvoju. Objektivno i kvalitetno izvještavanje podrška je kvalitetu demokratije, a mediji su najbolji kontrolori svake vlasti kada su profesionalni.
  
Sa druge strane, medijske slobode i nesmetan i nezavisan rad novinara još uvijek nisu nešto što se podrazumijeva, ni globalno, ni u Evropi, ni u našem okruženju. I danas nažalost imamo slučajeve da se novinari hapse, napadaju ili čak ubijaju. To je apsolutno neprihvatljivo. Vlada preduzima sve mjere za razrješenje napada na novinare i imovinu medija. Bezbjedan ambijent za rad medija uslov je svih uslova koji će država institucionalno garantovati svim medijskim poslenicima. Nijedan slučaj napada na novinare, njihovu bezbjednost i imovinu medija ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja - istakao je on.

Ministar Bogdanović naglasio je i kako su u toku brojne aktivnosti na uspostavljanju još kvalitetnijeg medijskog zakonodavstva, ali i da Vlada Crne Gore i na druge načine podržava medijsku zajednicu.

MKUAktuelnu reviziju medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori, započetu 2018.godine, u cilju dostizanja najviših međunarodnih standarda i dobre prakse, uz ekspertsku podršku međunarodne zajednice, prati široki društveni dijalog. Revizijom zakona o medijima, Nacionalnog javnog servisa Radio Televizije Crne Gore i audiovizuelnim medijskim uslugama nadogradićemo dosegnuti nivo kvalitetnih uslova za rad medija i normirati rješenja koja garantuju slobodne i nezavisne medije, zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija, transparentnost državnog oglašavanja u medijima, finansijsku podršku samoregulaciji, snaženje političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti regulatora za elektronske medije, te ukupnu nezavisnost nacionalnog javnog emitera.
 
Vlada, je, zajedno sa ostalim institucijama, u samo proteklih par godina, obezbijedila i značajnu direktnu finansijsku pomoć u različitim oblicima za rad medija, bilo komercijalnih ili javnog servisa, u iznosu od preko 40 miliona eura. Stimulativnim mjerama podsticaja medijskom pluralizmu, dnevna i periodična štampa u Crnoj Gori podliježe nižoj poreskoj stopi PDV-a - rekao je on.

Razvoj tehnologija, kako je istakao ministar Bogdanović, još je jedan izazov za medijsku zajednicu u Crnoj Gori i regiji.

Ono o čemu danas govorimo mora neminovno biti i šira slika. Pored konvencionalnih izazova, ne treba zanemariti ni savremene izazove koji stoje pred medijskom zajednicom, u regionu i globalno. Suočavamo se i sa brzim i često nepredvidljivim promjenama izazvanim naglim tehnološkim napretkom i rastućom ulogom interneta i društvenih mreža. Ključ je razmijeniti iskustva i naći najbolji model za uspješnost i održivost medija u poodmakloj tehnološkoj eri, istovoremeno ne dopuštajući ugrožavanje standarda i kvaliteta rada. To nije nimalo lak zadatak, pogotovo za medije na Zapadnom Balkanu sa organičenim resursima i podložnim uticajima i ranjivostima, ali sam uvjeren da pravi put postoji. Dodatno, propaganda i dezinformacije danas predstavljaju problem za koji, makar u demokratskim društvima, nema jednostavnog i jednokratnog odgovora. Konstantna edukacija, razvijanje kritičkog razumijevanja i analize medijskih sadržaja, podizanje svijesti i jačanje profesionalnosti su od ključnog značaja u tom pogledu, što nije posao samo medijske zajednice, već čitavog društva. Najbolje oruđe protiv lažne vijesti ostaje istinita informacija. U izazovima digitalnog doba i hiperprodukcije vijesti, Crnoj Gori i regionu trebaju mediji koji rade u interesu javnosti - zaključio je on.

Foto: Link
Video: Youtube

MINISTARSTVO KULTURE