Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

“Dani Crne Gore u Sloveniji”: Predstavljeni investicioni potencijali u kulturi

“Dani Crne Gore u Sloveniji”: Predstavljeni investicioni potencijali u kulturi
Datum objave: 12.09.2019 10:33 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUTekuća sedmica u Ljubljani i Celju protiče u znaku “Dana Crne Gore u Sloveniji”, u okviru kojih Ministarstvo kulture organizuje niz različitih programa.

Slovenačka publika tako će večeras i sjutra prisustvovati komadima crnogorske nezavisne teatarske produkcije, te koncertu hip hop sastava “Who See” u Ljubljani. Uz to, na Poslovnom sajmu u Celju upriličena je prezentacija programa “Kreativna Crna Gora”.

Upravo dva projekta iz programa “Kreativna Crna Gora”, kako je juče saopšteno, dobila su prestižne nagrade “Big SEE”, i to u konkurenciji brojnih ideja iz oblasti kreativnih industrija iz 19 država.

Pored toga, ranije tokom dana, Ministarstvo kulture i Zavod za izdavaštvo “Beletrina” potpisali su ugovor o dvojezičnoj verziji “Gorskog vijenca”, čime će 2021. godine iz štampe izaći četvrto izdanje djela Petra II Petrovića Njegoša na slovenačkom jeziku. 

U Ljubljani je večeras, u organizaciji Ambasade Crne Gore i Privredne komore Crne Gore, upriličen i prijem kojem su prisustvovale brojne zvanice, a na kojem se pored ambasadora Crne Gore u Sloveniji Vujice Lazovića, predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića i ministarke ekonomije Dragice Sekulić, obratio i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

MKUMinistarstvo kulture Crne Gore ove je godine počelo ozbiljan rad na polju kreativnih industrija, a u kojoj je mjeri to do sada bilo produktivno - govore i dva značajna priznanja koja su naši projekti dobili upravo u Ljubljani, u okviru prestižne Big SEE award konferencije - naglasio je on.

Kako je kazao ministar Bogdanović, sve je više prostora za saradnju dvije države u oblasti kulture.

Ovih dana publici u Sloveniji predstavljamo i dva komada nezavisne crnogorske teatarske produkcije, kao i naš najpoznatiji MTV nagrađivani hip hop sastav - “Who See”, čime jasno poručujemo da je Crna Gora danas u sve većoj mjeri okrenuta nezavisnoj i alternativnoj sceni, možda baš onako kako je to svojevremeno počinjala i Slovenija. Iz tog razloga, Slovenija za nas jeste i dobar primjer, kada govorimo o kulturi - ali, čvrsto vjerujem, i država sa kojom možemo ostvariti razmjenu na brojnim poljima kulture i umjetnosti. Činjenica je da crnogorski stvaraoci, poput onih iz oblasti teatra i arhitekture, danas jesu prisutni na slovenačkoj sceni, da i slovenački autori nerijetko doprinose kulturnoj sceni Crne Gore, ali siguran sam da naša saradnja može biti još sadržajnija - i da njeni nosioci mogu da budu upravo institucije iz naše dvije države - istakao je Ministar.

Foto: Link

Video: Youtube
     
MINISTARSTVO KULTURE