Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Bogdanović-Lazovski: Dosadašnja uspješna saradnja dobra osnova za unaprjeđenje odnosa u oblasti kulture

Bogdanović-Lazovski: Dosadašnja uspješna saradnja dobra osnova za unaprjeđenje odnosa u oblasti kulture
Datum objave: 13.09.2019 13:55 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas zamjenika ministra kulture u Vladi Republike Sjeverne Makedonije Vladimira Lazovskog.

Na sastanku je bilo riječi o nedavno potpisanom Programu o kulturnoj saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije, kojim je predviđena realizacija više aktivnosti baziranih na promociji kulturne baštine, ali i savremenog stvaralaštva dvije države. Sagovornici su ocijenili pozitivnom nedavnu posjetu ministra Bogdanovića Sjevernoj Makedoniji, zaključivši pritom da u budućnosti treba raditi na realizaciji projekata koji će rezultirati promocijom zajedničkih segmenata kulturne baštine dvije države.

Sagovornici su se saglasili da dosadašnja uspješna saradnja predstavlja dobru osnovu za unaprjeđenje odnosa između institucija kulture dvije države, naglašavajući da državni arhivi, ali i Muzički centar Crne Gore i Makedonska filharmonija već imaju potpisane memorandume o saradnji.
Ministar Bogdanović je saopštio da Ministarstvo kulture posebno posvećeno radi u oblasti kreativnih industrija, ističuću da osnivanje regionalnih centara, koje je planirano u narednom periodu, može predstavljati dobru priliku za jačanje saradnje stvaralaca iz dvije države.

Kako je istakao zamjenik ministra Lazovski, prostor za saradnju postoji i u oblasti kinematografije i realizacije zajedničkih koprodukcija. Ministar Bogdanović kazao je kako aktivnosti u toj sferi mogu imati poseban značaj, uzevši u obzir posljednje izmjene Zakona o kinematografiji, kojima su propisane podsticajne mjere za strane producente.

Tokom posjete, zamjenik ministra kulture Sjeverne Makedonije obišao je Narodni muzej Crne Gore i Kraljevsko pozorište „Zetski dom“.