Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Promocija Queer zbornika

Promocija Queer zbornika
Datum objave: 13.09.2019 17:00 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


U okviru Akcionog plana za implementaciju Vladine Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori, Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava realizovalisu projekat publikovanja Queer zbornika, koji će biti promovisan 18.09.2019. u okviru manifestacije Kotorski krug, čiji je pokrovitelj Opština Kotor.

Zbornik je priredio filozof, queer teoretičar, i prevodilac Dušan Maljković, a izdavač je Ministarstvo kulture Crne Gore. Ovo izdanje, čiji sadržaj čini izbor ključnih tekstova vezanih za Queer problematiku, kao i onih koji su kroz istoriju anticipirali queer fenomene, hronološki prati razvoj najvažnijih tema i narativa bitnih za definisanje queer teorije na kraju XX vijeka. Tekstovi koji su zastupljeni u zborniku nastajali su u rasponu od antike do savremenog doba.

Namjera Ministarstva kulture bila je da objavljivanjem ovog zbornika osnaži edukativne i emancipatorske procese LGBT zajednice, ali i da savremenoj kulturnoj i teorijskoj sceni Crne Gore i regiona obezbjedi jednu studioznu publikaciju o temi koju često srećemo kako u današnjoj umjetničkoj praksi tako i u novom promišljanju različitosti. 

Na ovogodišnjoj manifestaciji Kotorski krug nastupiće brojna imena iz oblasti teorije, književnosti i publicistike, među kojima su Ivan Čolović, Ante Tomić, Teofil Pančić, Dušan Maljković, Tatjana Bečanović Đurišić, Ksenija Rakočević, Marinko Vorgić i Goran Jovanović.

Promocija Queer zbornika održaće se 18. septembra sa početkom u 21sat, u Centru za kulturu “Nikola Đurković”. Na promociji će govoriti filozof, queer teoretičar i prevodilac Dušan Maljković i književnik i književni kritičar Marinko Vorgić.