Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Богдановић – Когали: Од посебног значаја повећање културних програма за дјецу

Богдановић – Когали: Од посебног значаја повећање  културних програма за дјецу
Датум објаве: 17.09.2019 12:01 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУМинистар културе Александар Богдановић примио је данас на Цетињу шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Осаму Когалија.Током састанка је било ријечи о унапријеђењу медијског амбијента, али и повећању културних активности које су намијењене дјеци и младима. 

Амбасадор Когали је представио резултате кампање “Бирајмо шта гледамо” чији је циљ промоција медијске писмености међу родитељима и дјецом, унапријеђење квалитета извјештавања медија о питањима која се тичу права дјетета, али и побољшање квалитета медијских програма за младе у Црној Гори. У том контексту, саговорници су оцијенили значајним даља улагања у програме који подижу свијест о штетности садржаја у електронским медијима и њиховом утицају на одрастање и развој дјеце.

Осврћући се на промоцију културе код дјеце и младих, министар Богдановић је истакако да Минитарство културе на годишњме нивоу организује манифестацију Дани европске баштине, чији су програми увијек посвећени најмлађима. Истакао је да се кроз сарадњу са Савјетом Европе и МКУЕвропском комисијом младима у Црној Гори даје могућност да учествују у конкурсу “Недјеља посвећена ствараоцима баштине”, на којем се достављају проједлози прича којима се промовише локална култура и традиција. Нагласио је да посљедње измјене медијских закона у посебном смислу третирају питања заштите дјеце, те исказао спремност за наставак реализације ових и сличних активности које ће допринијети етичком медијском извјештавању, посебно када су у питању млади.

Саговорници су се сагласили да у будућем периоду треба радити на реализацији заједничких пројеката који ће допринијети већем познавању културе међу најмлађом публиком, оцијенивши значајним резултате пројекта “Дан умјетничког образовања”, који су реализовали Краљевско позориште Зетски дом и Министарство просвјете, уз подршку Министарства културе и Народног музеја Црне Горе. Закључено је да се кроз заједничку сарадњу, користећи се посебно савременим тенологијам и друштвеним мрежама, у будућем периоду треба радити на подизању свијести о важности културе за развој дјетета.