Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Почиње обиљежавање Дана европске баштине 2019

Почиње обиљежавање Дана европске баштине 2019
Датум објаве: 20.09.2019 12:43 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У понедељак 23. септембра 2019. године почиње обиљежавање овогодишњег издања Дана европске баштине, манифестације коју Министарство културе, у сарадњи са Савјетом Европе, Европском комисијом и локалним и националним институцијама из области културе, реализује дванаесту годину заредом.

Овогодишња манифестација која се широм Европе организује са темом “Умјетност и забава – баштина на позорници”, базирана је на прослави 70 година од оснивања “Ловћен филма”, а кроз приказивање документарних и дугометражних играних филмова у продукцији овог филмског предузећа. Поред наведеног, преко 30 бесплатних програма биће уприличено у периоду од 23. до 30. септембра у Будви, Цетињу, Котору, Колашину, Никшићу, Подгорици, Рожајама, Тивту, Херцег Новом и Улицњу.

Свечано отварање манифестације биће уприличено у Библиотеци “Радосав Љумовић” у Подгорици, 23. септембра са почетком у осам сати.

Централна манифестација Дана европске баштине 2019 подразумијева петодневно приказивање играних и документарних филмова насталих у продукцији “Ловћен филма”, а програм укључује и први дугометражни играни филм црногорске продукције “Лажни цар” редитеља Велимира Стојановића. Поред наведеног, публика широм Црне Горе имаће прилику да присуствује изложбама, предавањима, радионицама, концертима и презентацији сегмената нематеријалне културне баштине. Као и сваке године, дио активности у оквиру Дана европске баштине посвећен је најмлађима, па ће едукативни програми за дјецу, који третирају питања умјетности и културе, бити уприличени у Подгорици, Цетињу, Тивту и Никшићу.

Дани европске баштине обиљежавају се у 50 држава потписница Европске конвенције о култури, а базирани су на промоцији локалних вјештина, традиције, архитектуре и умјетности, што представља заједничко културно насљеђе европских земаља. Покренута 1985. године у Француској, манифестација је организована као заједничка иницијатива Европске Уније и Савјета Европе од 1999. године, а обиљежава се у септембру мјесецу, са више од 70 000 догађаја организованих широм Европе. Циљеви манифестације су повећање нивоа разумијевања заједничке европске прошлости, уважавање различитих традиционалних вриједности и подстицање нових иницијатива из области конзервације и едукације. 

Програм манифестације можете преузети овдје.

За више информација можете посјетити сајт Савјета Европе.