Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Наставак подршке ствараоцима: Потписан споразум о сарадњи на пројекту „Микро 020“

Наставак подршке ствараоцима: Потписан споразум о сарадњи на пројекту „Микро 020“
Датум објаве: 24.09.2019 12:33 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУПодршка Министарства културе црногорским ствараоцима биће настављена и путем пројекта „Микро 020“, чиме ће, уједно, и наши умјетници пружити допринос уређењу локација у главном граду, саопштено је током данашњег потписивања Споразума о сарадњи на тим активностима.

Документ, који предвиђа ширу сарадњу у реализацији наведеног пројекта, данас су потписали министар културе Александар Богдановић, градоначелник Главног града Подгорица др Иван Вуковић, стална представница УНДП у Црној Гори Даниела Гашпарикова, предсједник Удружења ликовних умјетника Црне Горе Игор Ракчевић и секретар Савеза архитеката Црне Горе Бојан Ђоновић.

Пројекат „Микро 020“ подразумијева уређење запуштених микролокација на подручју Подгорице, а данас потписаним споразумом дефинисано је да ће се на тим локацијама убудуће налазити и инсталације црногорских умјетника, које ће бити биране путем конкурса.

Министар Богдановић казао је како пројекат „Микро 020“ од почетка представља занимљиву иницијативу.

“Зато ми је посебно драго што могу најавити да ће Министарство културе обезбиједити подршку за израду и постављање умјетничких инсталација у Подгорици. Та идеја још је једна у низу оних којима пружамо финансијску подршку, али и простор за афирмацију самим црногорским умјетницима, како би њихове идеје и рад били видљивији – недавно смо то учинили са младим извођачима електронске музике, сада са ликовним умјетницима, а већ сљедећег мјесеца очекује нас нови конкурс у оквиру програма „Креативна Црна Гора“. Дакле, наша је тежња да пројектом “Микро 020” обухватимо рад црногорских стваралаца, да њихова дјела буду заступљена на јавним површинама широм главног града, али и да за тај рад добију адекватна новчана средства. Не сумњам да ћемо добити квалитетна рјешења, која ће битно доприносити будућем изгледу самих предметних локација у Подгорици”, истакао је он.

Градоначелник Вуковић је истакао да она овај начин град жели да подстакне људе да проводе што више времена на отвореном. “У обавези смо да креирамо оно што су неопходни предуслови за то, имајући у виду једну лијепу традицију овог града. Ми ћемо радити на томе да се на више локација у граду да се запуштене површине трансформишу, да их обогатимо новим садржајима и мобилијаром, а тамо гдје то просторни капацитети дозвољавају и новим дјечјим игралиштима, новим зеленилом, угоститељским објектима, а све то да буде покривеном wи-фи сигналом. Уговор који смо данас потписали значи један нови квалитет овог пројекта, што говори да ће ти простори у наредном преиоду бити обогаћени и једним бројем умјетничких инсталација. Радује нас чињеница да је ова наша иницијатива препозната од стране Владе Црне Горе као и од наших међународних партнера и струковних удружења.

“Циљ нам је да урбане просторе у којима живи више од 65% станоивништва заједнички учинимо мјестима пуним живота и енергије. Пројекат Микро 020 јасно демонстрира заједничку визију коју дијеле локална заједница, креативне професије и управа на локалном и националном нивоу. Овај пројекат даје прилику и грађанима да идентификују и изаберу просторе које желе да обнове и врате им живот. На тај начин претварањем тих микро локација у нове креативне просторе грађани ће имати нова мјеста за дружења. Такође, омогућиће креативним, поготово младим људима да дођу до изражаја. Надам се да ће овај пројекат помоћи и да се превазиђу неки негативни аспекти урбаног живота са којима смо сви упознати, попут изолације рањивих група, социјалне искључености. Ускоро ће бити објављен и јавни конкурс којим ће представници креативних професија бити позвани да представе своје идеје”, закључила је Даниела Гашпарикова, стална представница Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори.

Фото: флицкр

Видео: Yоутубе